El president del Govern d'Aragó, Javier Lambán, ha afirmat avui que el "problema" de Catalunya és el "més greu" plantejat a Espanya des del cop d'Estat del 1981, amb una Generalitat "embogida, llançada a una carrera insensata" amb la qual ha ficat Espanya "en un carreró sense sortida". El líder dels socialistes aragonesos ha tancat així la seva intervenció al Comitè Regional del seu partit, on s'han aprovat les dates per al pròxim Congrés autonòmic —4 i 5 de novembre—.

En aquest sentit, Lambán ha apuntat que la majoria de les forces polítiques s'oposen al referèndum de l'1 d'octubre, una "consulta il·legal", ha dit, que trenca amb l'Estat de dret i que perjudicaria el conjunt del país, però especialment Aragó, la seva comunitat veïna. "Som la comunitat autònoma que més interessos té amb ella", ha afirmat Lambán, qui ha afegit que Catalunya és el principal "client" i "proveïdor" d'Aragó, a més de mantenir unes "intenses connexions familiars" i unes "relacions de germandat".

Per això, ha comentat que entre els seus interessos cívics i polítics està reivindicar la fraternitat entre aquestes dues comunitats veïnes, per fer-los entendre que per raons d'història, per interessos econòmics, culturals i humans "ningú té més motius per oposar-se al full de ruta secessionista que Aragó i els aragonesos".

Per això, ha emplaçat els presents que, a més de les "penes internes", prenguin consciència d'aquest assumpte. "Ens estem jugant literalment la vida des del punt de vista professional i com a país en aquest embat que ens ha plantejat la Generalitat", ha conclòs.