El diari econòmic francès La Tribune ha tornat a posar els ulls en Catalunya. Rere una foto del president Carles Puigdemont a la tribuna del Parlament, el setmanari fa un recull de la situació en què es troba el procés català, donant èmfasi a la puixant idea de la unilateralitat, per concloure, tal com diu el titular de l'article, que es compleixen “totes les condicions” perquè Catalunya entri en una “crisi important” amb Madrid a partir del setembre.

La unilateralitat ha esdevingut majoritària

Sobre aquest fet tracta el primer apartat de l’article publicat per La Tribune. El diari afirma que els resultats de les eleccions espanyoles del 26 de juny han dut molts independentistes a veure com una opció la unilateralitat, i en concret el Referèndum Unilateral d’Independència (RUI), com a l’única sortida.

S’hi exposa que la superació de la qüestió de confiança per part de Puigdemont al mes de setembre pot ser un primer pas per avançar en aquest sentit, però es fa al·lusió a la divisió entorn de la qüestió dins el mateix Junts pel Sí, així com d’aquests amb la CUP, que ja reclama un “procés precís i amb data per al referèndum”.

La qüestió europea

La Tribune afirma que el Brèxit podria ajudar els independentistes catalans en la seva hipotètica via unilateral. Escòcia quedarà -en principi- fora de la Unió Europea sense voler-ho majoritàriament, i si no es troba “cap estatus especial amb Londres”, els nacionalistes escocesos advocaran, diu el diari, per un referèndum unilateral.

Si finalment es fa la consulta escocesa, i la UE n’accepta el resultat i inicia els tràmits d’adhesió a la Unió, el setmanari francès considera que “s’obrirà una oportunitat clara” perquè Catalunya vagi en la mateixa direcció.

Amenaces del Tribunal Constitucional i del PP

El diari explica els esforços que es fan des de Madrid per prevenir qualsevol litigi de fet “unilateral”. En el cas del Tribunal Constitucional, s’especifica l’exigència que va fer al Parlament de no incloure a l’ordre del dia la votació sobre l’informe de la comissió d’estudi del Procés Constituent, a més de considerar inconstitucional el “mecanisme unilateral” que proporciona el document.

Les amenaces, afirma el diari, també vénen des del partit que governa en funcions l’Estat espanyol. S’hi exposen les paraules del líder del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, que ha assegurat que “si el Parlament català va més enllà, això podria ser un risc per a ell mateix” i que se suspenguin certes institucions.

La Tribune conclou que al govern català només li queda sotmetre’s o trencar la legalitat espanyola, i per això hi ha “totes les condicions” per a l’arribada “d’una gran crisi al setembre a Catalunya”.