Duran amb Juanjo López Burniol i Manuel Milián Mestre. / Sergi Alcàzar

Compromís, diàleg i pacte. Aquesta és la màxima que proposa l'entitat civil Catalans pel Seny (CxS) pel futur de les relacions entre Catalunya i Espanya. L'associació, nascuda el setembre passat per donar suport a Unió Democràtica de Catalunya, ha presentat aquest matí un document de 8 punts per aconseguir un "nou i gran pacte" per "posar fil a l’agulla" a una situació que "genera neguit".

Així ho ha explicat el seu president, Joan Coromines, en un acte a l'Hotel Gallery amb la presència dels representants d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, Ramon Espadaler i Josep Sánchez-Llibre. Entre les mesures de CxS hi ha una actualització de la Constitució, un concert fiscal solidari i la recuperació del diàleg.

"Hem de reconduir la situació", ha declarat Duran en la seva intervenció, perquè a Catalunya la societat està "dividida, radicalitzada i desorientada, sense projecte comú". "Alguns polítics han de sortir de la ficció", ha exigit i ha acusat alguns partits catalans d'"entabanar un poble".

El candidat d'Unió a les eleccions generals ha lamentat el "gravíssim error històric" del trencament de CiU i la declaració rupturista del 9N que, segons ha afirmat, "a Europa detesten el seu significat". Duran ha advocat per fer un "nou pedaç" a la Constitució "com es va fer el 1978", cosa que ha acceptat que "ara és difícil, però llavors encara ho era més".