El projecte de la conselleria de Salut, que encapçala Toni Comín, de garantir l’assistència sanitària universal a Catalunya tindrà un cost de 2,6 milions d’euros l’any 2017, segons aquest departament.  

La voluntat del Govern és “blindar” amb un text legislatiu l’assistència sanitària universal amb independència de la situació administrativa dels residents i eliminant qualsevol mena de desigualtat.

En el benentès que el projecte pogués entrar en vigor el mes de juliol d'enguany, el cost seria de 1,3 milions per al 2016, que podrien ser assumits pel Govern fins i tot en cas que no fos possible un nou pressupost i que això obligués a acabar l'exercici amb els comptes prorrogats.

Paral·lelament, el departament deixarà d’ingressar 115.000 euros anuals en funció de les prestacions que abonaven les persones que no figuraven en el sistema català de Salut i que ara sí hi entraran.

El consell executiu ja va aprovar a finals de març la memòria preliminar d'aquesta llei. La nova norma eliminarà la carència temporal de tres mesos d'empadronament mínim que exigien les instruccions anteriors per poder accedir a la cartera bàsica de Salut, que inclou l’assistència bàsica i especialitzada.

Aquest tema és també font de conflicte entre el Govern català i l’espanyol. Una instrucció de la Generalitat que garantia gairebé en tots els supòsits al cobertura sanitària de les persones sense papers va ser recorreguda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ho va admetre a tràmit.

El Govern no tindrà dificultats, però, per tirar endavant aquesta nova llei al Parlament inclosa en les seves propostes electorals atès que també figura en l’annex de l’acord signat entre JxSí i la CUP amb la declaració de desconnexió del 9N.