La reforma horària requereix el seu temps. Així ho ha pogut constatar aquest dimarts la Mesa del Parlament que ha hagut de bregar amb les dificultats que comporta la incorporació de nous horaris a la dinàmica parlamentària. De moment, la reunió de la Mesa d'avui ha acabat més tard de l'habitual.

Les novetats horàries afecten l'organització dels plens del Parlament i de manera especial la pausa per dinar i l'hora de tancament. Al migdia el ple se suspendrà entre les 13,30 —o abans, però no més tard— i les tres de la tarda. És a dir, que en comptes de dues hores per dinar, hi haurà una hora i mitja.

Mitja hora abans

Això ha provocat el primer debat, atès que retallar mitja hora l'aturada del migdia obligarà els serveis de la Cambra a adaptar-se també a aquest nou horari: els treballadors del Parlament hauran d'incorporar-se mitja hora abans a la feina. De quina manera es compensa això? Si els serveis de la Cambra avancen també el seu horari, voldrà dir que dependències com el registre tancaran a les 18,30, amb la complicació que això representa fins i tot per a persones alienes al Parlament que tinguin necessitat d'alguns d'aquests serveis.

L'hora prevista per acabar el ple serà les 19 hores. També això provoca debats tenint en compte, per exemple, que la dinàmica de treball opta habitualment per allargar les reunions i acabar el ple més tard si això permet als diputats —especialment els que no viuen a Barcelona— no haver de tornar l'endemà.

Mohedano

En definitiva, que organitzar el temps no és una cosa de dos minuts. En aquesta legislatura compta, però, amb l'aliança del diputat Fabián Mohedano, impulsor de la iniciativa per a la Reforma Horària, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que dijous passat, quan es van constituir una rere l'altre les comissions de la Cambra, en intervals d'un quart d'hora per comissió, va protagonitzar una exhibició de puntualitat suïssa -de fet, més d'un diputat es va emportar un estirada d'orelles per arribar algun minut tard a la corresponent cita-.

Conclusió, la Mesa ha decidit que, atès que s'haurà de fer, el millor serà consultar amb els experts la forma més adequada d'adaptar-s'hi.