A les 14:43 ha saltat al mòbil el missatge push d’El País: “Francisco Marhuenda  y Mauricio Casals, director y presidente de La Razón, imputados por el caso del Canal de Isabel II”. A l’hora d’escriure això, les 20:00, La Razón no ho explica. És l’únic diari que no en diu res. Tens la notícia a casa, ho pots explicar millor que ningú i... nah. Els molts lectors del diari fans de la política de brega que representa el director de la cosa, han de cercar la informació a altres capçaleres. Marhuenda fa cinc hores i escaig que no diu res al seu compte de Twitter.

En aquest cas, tot va a l’inrevés. Un polític que pressiona, i fort, a un periodista és vulgar i banal, una escena més de sèrie de televisió. Un periodista coercint un polític capgira l’argument.

El grup Planeta, propietari de l’empresa editora del diari, de moment s’estima més no fer comentaris. Antena 3 i La Sexta, els canals de televisió propietat de Planeta, ni Onda Cero, la ràdio del grup, tampoc no han esmentat la detenció de Marhuenda als seus informatius.

Des de primera hora de la tarda, un grup de crisi d’executius del diari debat com fer front a la situació. Un dels caps de la redacció ha explicat a El Nacional: "no dubto que ho publicarem, encara que és una peça molt petita i lateral del cas”.

Marhuenda declararà aquest dijous a migdia a l’Audiència Nacional. Està imputat per presumptes coaccions a l’actual presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, a qui hauria amenaçat  amb una campanya en contra al diari i a les televisions perquè callés sobre el saqueig de l’empresa pública d’aigua Canal de Isabel II. La mateixa acusació recau sobre el president de l’editora de La Razón, Mauricio Casals. Al president de Planeta, José Crehueras, també l’han cridat a testificar.

Les pressions de Marhuenda i Casals s'explicarien per la suposada implicació en el cas del conseller delegat de l'editora del diari, Edmundo Rodríguez Sobrino, també detingut. Segons la investigació, Rodríguez, que té un 23,9% de l’editora, era responsable de l'expansió del Canal de Isabel II a Amèrica Llatina i un dels homes de confiança d’Ignacio González, l’expresident de la Comunitat de Madrid detingut aquest dimecres.

El delicte de coacció comporta una pena de fins a quatre anys de presó. Està tipificat a l’article 464 del Codi Penal: “el que con violencia o intimidación intentare influir directa o indirectamente en quien sea denunciante, parte o imputado, abogado, procurador, perito, intérprete o testigo en un procedimiento para que modifique su actuación procesal”.

Dels diaris de Madrid ho explica El País, també El Mundo, en parla l’ABC, ho desplega El Español, ho diu El Confidencial i també El Independiente. Tots els diaris de Barcelona en parlen.

Només ho amaga OK Diario, el digital dirigit per Eduardo Inda, la parella estrella de Francisco Marhuenda a les tertúlies de La Sexta Noche. Ahà.