La composició d'un nou Govern no satisfà mai a l'oposició. En aquesta ocasió, amb més motiu, ja que el nou Executiu s'ha configurat amb la premissa d'obeir només al Parlament de Catalunya.

El portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, ha demanat als nous consellers que no ho siguin "de la independència", i ha dit que espera que "hagin estat designats per acabar amb els problemes reals" dels catalans. En la mateixa línia, seu homòleg del PP, Santi Rodríguez, ha lamentat que els consellers "només hagin promès treballar pel país i pel president" i hagin "oblidat la gent que espera que el Govern treballi per a ells". Tant Rodríguez com la portaveu del PSC, Eva Granados, han coincidit a destacar que el Govern constituït avui estava decidit abans de l'acord, qualificant-lo d'"heretat d'Artur Mas" i "precuinat" respectivament. Granados, a més, també opina que "el Govern ha estat configurat per servir només a la meitat dels catalans".

Pel que fa a la composició del Govern en concret, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha retret al nou equip de Govern que no hagi inclòs una conselleria d'Ocupació, essent l'atur "el principal problema del país", i una de Medi Ambient, que considera "imprescindible". Granados també ha apuntat que les persones en situació de pobresa i els més febles no dependran de l’àrea de benestar, sinó que estaran directament relacionades amb l’àrea econòmica, cosa que ha lamentat.