Gabriel i Salellas -en primer terme- en la reunió d'ahir dels grups al Parlament / CARLES BADIA

La Mesa del Parlament ha quedat desencallada un cop ERC ha comunicat a Convergència i la CUP que proposava l'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell per ocupar la presidència de la Cambra. La previsió és que els vicepresidents del Parlament seran Lluís Corominas, de Convergència, i José María Espejo Saavedra, de Ciutadans, mentre que les secretaries correspondran a Anna Simó, d’ERC, Ramona Barrufet, de Convergència, el socialista David Pérez i Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot. No obstant, podria passar que finalment alguna de les secretaries sobiranistes variés si la CUP es repensa el rebuig a tenir una cadira a l'òrgan parlamentari.

Entre els acords per confegir la candidatura de JxSí, figurava que la presidència del Parlament quedaria en mans d’una persona escollida per ERC. Tot i que en un primer moment es va plantejar el nom de la secretària general, Marta Rovira, per ocupar aquesta responsabilitat, ella mateixa es va autodescartar, amb la qual cosa els noms de Forcadell i Simó eren els que apareixien amb més força. Al migdia de dilluns, finalment, ERC ha comunicat a CDC i la CUP la seva proposta.

La designació de Forcadell representa un reconeixement a un dels rostres que, des de la presidència de l'ANC, l'entitat responsable juntament amb Òmnium de les grans manifestacions per la independència des del 2012, ha assumit més protagonisme els darrers anys en el procés sobiranista.

Rovira, portaveu de Junts pel Sí

La decisió d'ERC sobre la presidència de la Cambra situaria de nou Rovira com a portaveu del grup de JxSí, mentre que la presidència dels diputats sobiranistes quedaria en mans del convergent Jordi Turull.

Precisament, els portaveus de tots els grups del Parlament s’han reunit a la Cambra aquesta tarda per abordar el repartiment de la Mesa, així com qüestions de funcionament aparentment tan prosaiques com la distribució dels escons a l’hemicicle.

La reunió ha acabat sense resultats, entre d’altres raons, perquè la CUP, que pràcticament no ha intervingut a la trobada, no ha concretat si volia o no formar part de la Mesa. Els cupaires, però, han fet saber al vespre a JxSí que veuen bé els noms que proposa aquesta candidatura, és a dir, a banda de Forcadell, els convergents Corominas i Barrufet i la republicana Simó.

La decisió de la CUP de no assumir cap càrrec a la Mesa no agrada gens ni mica la resta de formacions de l'oposició que retreuen a aquests deu diputats que, no ocupant-hi cap responsabilitat, cedeixen a JxSí la majoria absoluta del màxim òrgan de direcció de la Cambra.

Sense acord sobre l'hemicicle

La reunió dels grups no ha pogut tancar ni tan sols el repartiment dels escons de l’hemicicle. JxSí es proposa ocupar les primeres fileres de l’hemicicle de punta a punta. D’aquesta manera pretenen demostrar la transversalitat del grup, però també evitar que en els moments en què es plantegin votacions sobre el procés, Ciutadans i PP optin, com en altres ocasions similars, per abandonar el ple i deixar la imatge d’un hemicicle buit.

JxSí proposa a més que la CUP se situï immediatament darrere dels seus diputats i no a dalt de tot de l’hemicicle com correspon al grup més petit.

Aquest repartiment no satisfà la resta de grups, que proposen que el grup majoritari se centri en una banda del ple mentre que l’oposició ocupi la resta, deixant  la líder de l’oposició, Inés Arrimades una situació tan protagonista com la que fins ara ocupava el secretari general d’ERC, Oriol Junqueras.