Hi ha campanyes electorals i hi ha la campanya del PP a Catalunya. Una campanya unplugged, en la qual l’acte central de campanya se celebra en un hotel. És una campanya en què el protagonisme el té el candidat i la número tres, Alícia Sánchez Camacho, i no el número dos, Jorge Moragas, que ni hi és ni se l’espera. Per compensar aquesta raresa, el PP envia a Catalunya el que la formació anomena “líders nacionals”, i avui li ha tocat el rebre a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

Tot i que la “vice” –o “menina”, segons el darrer argot madrileny– és la primera dama del PP, el partit no ha volgut arriscar. Els populars han portat Soraya a la Casa del Llibre de la Rambla de Barcelona. En un format minimalista semblant a una presentació de llibre, ha pronunciat un discurs que no aturarà rotatives, però que al centenar llarg de persones que omplien l’auditori els ha fet il·lusió d’escoltar.

Resistir temps difícils

Acompanyada de Camacho, Soraya ha agraït a la tropa catalana del partit “haver resistit en temps difícils”. “Heu aguantat amb els que defensen la unitat d’Espanya”, ha afegit. La vicepresidenta –ja presidenta per molts dels assistents– s’ha vantat de la recuperació econòmica amb què els populars basen la seva campanya. “Som el partit del 'qué se debe!' La gent només ens demanava diners per pagar i ara ens paguen per finançar-nos!”, ha assegurat.

 

Soraya ha aprofitat per carregar contra el paper del candidat socialista, Pedro Sánchez, al cara cara d’ahir amb Mariano Rajoy. L’ha titllat de “macarra” i “d’enfangar” el debat. "No és que hagi perdut, que ho ha fet, és que ha perdut moltes opcions per continuar a la vida política, perquè als ciutadans això no els agrada i no ho perdonen", ha advertit.

Berenar 'off the record'

Després del minimíting Soraya ha anat a gravar un espot de campanya per acabar d’aixecar els ànims als companys de files catalans que preveuen amb resignació la probable patacada electoral de diumenge. “Per veure el Penya-Barça estaré jo diumenge...”, es queixa Xavier García Albiol albirant el desastre.

 

Tot just després de l’anunci, Sáenz de Santamaría ha convidat a berenar periodistes de la campanya. Cafè, pastetes, i fruita. Un berenar off the record. Veurem si el 21 de desembre, es pot escriure el que ha explicat avui. La menina ha sortit del quadre, ha agafat l'AVE i, com Dolores de Cospedal la setmana passada, ha fet de gran número dos de Jorge Fernández, el candidat ministre, o més aviat, més ministre que candidat.