El desgavell que ha provocat la convocatòria d'una Junta de Portaveus sense que els grups parlamentaris s'hagin constituït del tot no s'havia donat en anteriors ocasions en què aquest fet s'havia produït. Va ser concretament dues vegades i sense que s'aixequés la més mínima polseguera.

La primera vegada va ser el 2006, a la VIII legislatura. La Cambra es va constituir el 17 de novembre i el dia 20 es reunia per primera vegada la Junta de Portaveus. A la reunió, l'únic grup dels sis previstos que s'havia constituït era el del PP de Catalunya.

La segona ocasió va ser el 2010. Aleshores, el Parlament es va constituir el 16 de desembre i l'endemà, el 17, es reunia la Junta de Portaveus, sense que els subgrups estiguessin constituïts i amb quatre grups parlamentaris (PSC, ICV-EUiA, ERC i CiU) que es van constituir el mateix dia 17. Els subgrups de Ciutadans i de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) no es van constituir fins el 19 i el 25 de gener, respectivament.

Així doncs, la història parlamentària catalana recent contradiu les versions del PP, C's i PSC, que han assegurat, davant la decisió de la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, de mantenir per a demà la convocatòria de la Junta, que és la primera vegada que es convoca l'organisme parlamentari sense els grups constituïts.