La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha incoat un expedient sancionador a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) arran d'un recurs del PDeCAT contra la cobertura de TV3 en "faltar al pluralisme", i ha proposat una multa d'entre 300 i 3.000 euros.

En l'acord, la Junta Electoral assenyala que veu indicis que TV3 pot haver incomplert el que la llei electoral estipula per a la cobertura electoral. En concret, es refereix a l'article que fixa que la direcció dels mitjans de comunicació públics han de garantir, en període electoral, el respecte al pluralisme polític i social, així com a la igualtat, proporcionalitat i la neutralitat informativa.

També assenyala l'article que estipula que els espais gratuïts de propaganda electoral s'han de repartir en funció dels vots que va obtenir cada partit en les anteriors eleccions. La Junta Electoral dona a la CCMA deu dies per presentar al·legacions contra aquest acord.

Diumenge, la Junta Electoral va estimar el recurs del PDeCAT contra la CCMA per la cobertura informativa de TV3 de la campanya electoral per a les eleccions del 14-F.

El mateix dia, la CCMA va presentar un recurs en què s'oposava al presentat pel PDeCAT encara que constatava que el temps dedicat a la formació havia estat "lleugerament inferior" --recull la resolució de la Junta-- i es comprometia a fer els ajustaments necessaris.

La JEP reclama els guions dels dos TN

En la resolució que va fer la Junta electoral el diumenge, requeria a la televisió pública perquè aporti immediatament a la junta el detall de la cobertura realitzada a les diferents formacions polítiques, reparant el "desequilibri" patit pel PDeCAT. És més, volia tenir cada dia del que queda de campanya el guió detallat del TN Migdia i del TN Vespre del dia anterior, així com els vídeos dels dos programes.

La junta recorda a la CCMA la seva "obligació d'ajustar la cobertura informativa de les eleccions autonòmiques a les obligacions" que es deriven de la LOREG i de les instruccions de la JEC.

El recurs del PDeCAT

El PDeCAT va aportar en el seu recurs un estudi sobre la cobertura de les diferents forces polítiques en els dos telenotícies principals entre el 29 de gener i el 4 de febrer. La força amb més temps va ser ERC, seguida del PSC, el PPCs, JxCat, la CUP, els comuns, el PDeCAT i Vox.

La junta ca constatar que aquests temps "no es corresponen amb els que correspondrien al recurrent en funció dels resultats obtinguts en les últimes eleccions, sent la força política que menys presència va tenir en els programes analitzats (excepte VOX), situant-se fins i tot per darrere del grup polític significatiu Junts".

La cobertura correcta hauria de situar el PDeCAT en segona posició en temps, apunta la resolució, que també explica que la CCMA va reconèixer en un escrit que el temps dedicat al partit d'Àngels Chacón va ser "lleugerament inferior" a la de la resta de partits, però alhora va assegurar que en la segona setmana de campanya ho ajustarien per establir la proporcionalitat d'acord amb els criteris previstos en el pla de cobertura de la CCMA.

Foto: Imatge de recurs del director de TV3, Vicent Sanchis - ACN