El ple d'investidura per nomenar president Espanya començarà el 2 de març. Així ho ha anunciat Patxi López, després dels aproximadament 30 minuts de reunió que ha mantingut amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Aquest mateix dia es compleix un mes de la proposta del rei Felip VI, quan va nomenar Sánchez candidat. López no ha volgut ampliar més la informació, a l'espera de comunicar-ho al monarca.

Si el ple comença el 2 de març, és d'esperar que la primera votació tingui lloc el 3 de març al migdia. Habitualment s'ha emprat un dia i mig per al debat al Congrés dels Diputats. Durant aquesta sessió, el líder del PSOE presentarà el seu discurs, explicant el programa de Govern i tindrà lloc la votació. En cas de no ser investit amb majoria absoluta, la sessió es repetirà 48 hores després, és a dir, dissabte dia 5 de març. Aleshores Sánchez necessitaria només majoria simple per aconseguir-ho –més vots a favor que en contra–.

En cas de tornar a fracassar, el marge per dur a terme la votació d'algun altre candidat podria ser fins al 3 de maig, en tant que la Constitució només garanteix aleshores dos mesos de marge. Si aquest tampoc ho aconsegueix, les eleccions serien el 26 de juny.

La notícia arriba una setmana després que el portaveu del Partit Popular (PP), Rafael Hernando, enviés una carta al president del Congrés, demanant-li, per segona vegada, que convoqués aquest ple. Les negociacions continuen i avui al migdia Podemos presentarà també la seva proposta al PSOE, després d'haver-hi estat treballant durant aquests dies.