pablo

Pablo Sánchez és com el vicesecretari general de C's, José Manuel Villegas, s'ha volgut referir a Pedro Sánchez –però el lapsus l'ha sobrevingut–. La confusió és a hores d'ara present davant la investidura, malgrat que la "fruita està madura i l'hora de la veritat arriba", com va dir ahir el diputat Juan Carlos Girauta. Villegas ha assegurat que dilluns s'acabaria el termini per determinar si tenien acord i donaven el seu suport als socialistes. Per tant, aquest no està tancat, com també havia desmentit el seu líder, Albert Rivera, al matí.

No és l'únic desmentit que ha envoltat avui la investidura. El portaveu del Partit Popular (PP) al Congrés, Rafael Hernando, havia assegurat a l'inici de la jornada que el president en funcions, Mariano Rajoy, i Rivera s'havien trucat ahir. Haurien parlat "qüestions del més alt nivell", insinuant que hi podria haver acord. Sembla que Hernando s'havia deixat portar per les declaracions del PP i C's la setmana anterior, quan van assegurar que ahir dimarts contactarien –sense fer F5, ni contrastar la informació amb el seu partit–.

Canvi de posicions

El candidat taronja, Miguel Gutiérrez, no ha trigat ni quinze minuts a negar que això fos cert. Ni acord amb el PSOE, ni proximitat amb el PP. I no serà perquè C's no ho vulgui, ja que les qüestions que negocien amb el PSOE "passen pel suport dels populars", com ha expressat Villegas. Ara bé, la tensió cap a Rajoy és palpable, en tant que el propi vicesecretari general de C's ha explicat que "dubtava" si el líder del PP tindria suport en una hipotètica investidura. "Això, si no li han esclatat uns quants casos de corrupció més".

Per primera vegada, C's comença a fer evident que algunes coses no funcionarien bé dins de la gran coalició –com ara que Rajoy hi fos–. Per la seva banda, el PSOE comença a trobar pegues a Podemos. "És un partit que vol un retrocés i la degeneració democràtica, com ells mateixos han dit", afirmava el candidat socialista Óscar López sobre el partit d' Iglesias, al passadís. Ara bé, el PSOE afirma que "l'equip negociador estudia incorporar punts de Podemos". "Creiem que hi haurà acord amb ells", ha dit el socialista, Hernando.

Pressing tots

Però els morats no es mouen de les seves posicions. El líder de Podemos segueix insistint que Sánchez ha de triar entre ell i "les dretes", i els socialistes que ells ja han triat "fer un acord de Govern". Villegas afirma que ells no pressionen, però que un acord amb Podemos i C's "seria impossible". Així, les paraules de López sobre el rupturisme institucional de Podemos –i l'apelació als casos de corrupció que fan C's i PSOE a Rajoy– semblen augurar que taronges i socialistes podrien estar buscant un pressing PP perquè aquest s'abstingui.

Així, avançaria el tàndem PSOE-C's, com auguraven avui alguns diaris del país.

"Margallo, molt culte"

A l'inici de la comissió d'exteriors, Iglesias s'ha apropat al ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García Margallo –qui va dir als socis europeus que amb Podemos Espanya sortiria de l'aliança antigihadista–. La simpatia que es professaven resultava curiosa als assistents. Iglesias ha explicat que havia dit a Margallo que estava llegint el seu llibre, i que esperava que ell llegís el seu, també. "És un senyor molt culte, Margallo, i s'agraeix". I sí, per sorprenent, la frase és certa i almenys no serà un altre desmentit.