Tres mil operatius policials vetllaran pel Barça-Madrid davant de Tsunami Democràtic. Els Mossos d'Esquadra "organitzaran, coordinaran i lideraran" el dispositiu policial que s'ha dissenyat per dimecres que ve per garantir la seguretat del clàssic davant les concentracions de Tsunami Democràtic.

El partit es considera d'alt risc, com tots els clàssics. Cal afegir, a més, l'alerta terrorista, que continua a nivell 4 sobre 5, i la convocatòria de Tsunami. Amb aquests tres factors s'ha dissenyat el disposiitiu de seguretat per a dins i fora del camp. Un dispositiu que comptarà amb 1.000 agents dels Mossos d'Esquadra de totes les unitats: Brimo, Arro, Tedax, Canina, Seguretat Ciutadana i Informació.

Dins del camp hi haurà diverses unitats de Mossos que treballaran conjuntament amb els agents de seguretat privada del FC Barcelona. 

El pitjor escenari per als Mossos d'Esquadra és que hi hagi una invasió del terreny de joc, que provocaria l'entrada a l'estadi de més unitats policials. Però el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha dit concretament que "un dels escenaris més complexos seria la invasió del camp, una situació extrema que no contemplem com a probable, però sí possible".

"Entraríem només dins del camp si hi ha un desordre", ha dit Sallent, que ha explicat que els aficionats que saltin al terreny de joc s’exposen a multes importants, i en el cas dels socis, a mesures disciplinàries.

Hi ha tres mil agents, dels quals mil són mossos i dos mil agents de seguretat privada, i tot fa pensar que estaran situats al llarg de tot el perímetre del terreny de joc per evitar que la primera graderia, que té els accesos a peu de gespa, pugui envair el camp. 

El dispositiu

El cordó de seguretat exterior s'activarà al matí per garantir la mobilitat de l'espai interior fins a l'estadi. Tindrà porositat segons els usos que hagi de fer la gent i es podrà travessar. La segona fase del cordó s'activarà en els punts de concentració que ha convocat Tsunami Democràtic.

El dispositiu exterior ha de garantir l'accés dels aficionats al camp i també el trasllat dels equips i dels àrbitres. Per això s'ha dissenyat un operatiu de seguretat perimetral de l'estadi i les seves immediacions. Hi haurà filtres i controls perquè les entrades al recinte estiguin lliures i accessibles. 

Hi haurà més control als accessos: escorcolls i petició de documentació per garantir el compliment de la normativa esportiva per a aquest tipus de partit.

La crítica de Buch

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha comparegut per explicar el dispositiu però, també, per llançar un missatge crític a la Lliga Professional de Futbol que va suspendre el Barça-Madrid que s'havia de jugar el 26 d'octubre, 12 dies després que s'hagués fet pública la sentència.

Tsunami havia fet ja la convocatòria a l'aeroport, però la inquietud estava en els incidents nocturns després de la convocatòria dels CDR durant els dies posteriors a conèixer la sentència.

Buch ha volgut deixar clar que la seguretat pel clàssic està garantida ara igual que ho estava en aquell moment: "La suspensió del partit va ser per causes no esportives, ni de seguretat ni policials. Serien causes polítiques... Suspendre o ajornar el partit no va ser cap encert".