La Fiscalia Superior de Catalunya ha confirmat aquest dimecres la petició d'un any i vuit mesos d'inhabilitació i multa de 30.000 euros els exmembres de la Mesa del Parlament Anna Simó (ERC), Ramona Barrufet, Lluís Corominas i Lluís Guinó (JxSí), i l'exdiputada de la CUP Mireia Boya.

Així ho ha indicat en el tràmit de conclusions durant la segona sessió del judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el fiscal Pedro Ariche, que només ha inclòs algunes modificacions en l'escrit d'acusació.

anna simóAnna Simó durant el judici als membres sobiranistes de la Mesa del Parlament de Catalunya al TSJC / EN

Cobertura normativa del nou Estat

Segons el Ministeri Públic, els acusats presumptament van cometre un delicte continuat de desobediència greu comès per autoritat pública de l'article 410.1 en relació amb l'article 74 del Codi Penal. Va ser en "permetre la tramitació i facilitar l'aprovació de resolucions, lleis i normes jurídiques obertament inconstitucionals, a tall de cobertura normativa del nou Estat que substituís la legalitat democràtica vigent."

El fiscal considera que els acusats membres de la Mesa van actuar "plenament conscients que incomplien el seu deure d'inadmetre i paralitzar aquelles actuacions contràries a l'ordre constitucional, malgrat les múltiples advertències i requeriments que els va formular el Tribunal Constitucional."

Així, segons afirma textualment, desatenent les resolucions dictades per aquell òrgan en les quals es declarava la nul·litat i la inconstitucionalitat de les iniciatives dels grups independentistes de JxSí i la CUP "van votar sistemàticament a favor de l'admissió".

Van permetre amb la seva actuació, segons el fiscal, que s'impulsessin resolucions parlamentàries i normes legals com les lleis de desconnexió i les propostes de resolució sobre la independència "tendents a crear el marc legal que sustentés la construcció de la república catalana".

I ho van fer "sabent que eren obertament inconstitucionals, de manera que donessin aparent cobertura jurídica al procés d'independència dissenyat i volgut per tots els acusats".

Defenses i altres acusacions

Les defenses dels cinc acusats han confirmat els seus escrits en el tràmit de conclusions, en els quals demanen la lliure absolució dels exdiputats en considerar que no van desobeir els mandats i decisions del Tribunal Constitucional.

En els seus escrits invocaven, de la mateixa manera que han fet en el judici, que els exparlamentaris van actuar emparats per la inviolabilitat parlamentària, i que no podien entrar en qüestions de fons en admetre des de la Mesa a tràmit iniciatives independentistes que entraven en el registre del Parlament.

Per la seva part, l'advocat de Vox, Juan Cremades, ha confirmat, com ja va avançar en el tràmit de qüestions prèvies, que retiren l'acusació per organització criminal, pel qual demanaven 12 anys de presó per als exmembres de la Taula, i mantenen el del delicte de desobediència, i l'advocada de l'Estat Beatriz Vizcaíno ha mantingut la seva acusació per presumpta desobediència.