Els inscrits a la Diada aquest any són més de 340.000 i els organitzadors confien acostar-se als 450.000 amb què es van tancar les inscripcions l'any passat. Això no obstant, tant el president de l'ANC, Jordi Sánchez, com el d'Òmnium, Jordi Cuixart, han mostrat el convenciment que, com ha passat en anys anteriors, els participants "desbordaran" aquestes xifres.

Segons Sánchez, els darrers anys, a diferència de la Via Catalana, la gent ha vist menys utilitat d'inscriure's. Això no obstant, ha subratllat que el fet de tenir 340.000 persones inscrites és un fet "inèdit" al món que demostra l'"excepcionalitat del procés". "Tornarem a fer història", ha reiterat mostrant-se convençut que s'ompliran els carrers però insistint en la conveniència que la gent s'inscrigui.

De moment, hi ha 207.000 inscrits a Barcelona, 30.000 a Lleida, 28.000 a Berga, 34.000 a Tarragona i 42.000 a Salt.

Senyal de normalitat

Cuixart ha insistit a valorar la presència del president, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Ho emmarquen en aquest senyal de normalitat a l'hora de participar en una manifestació que és de tothom", ha assenyalat.

"Apel·lem tots els demòcrates que participin d'aquest Onze de Setembre per defensar les nostres institucions i poder emplaçar-nos a l'etapa final de la creació d'aquesta República catalana que no és un fi en si mateixa sinó un instrument per fer que els catalans puguem viure millor i podem distribuir molt millor la riquesa al servei del país i les persones", ha manifestat.

Els parlaments es distribuiran de la següent manera: Lleida, l'escriptora Maria Barbal; Tarragona, el portaveu de la plataforma en Defensa de l'Ebre Manolo Tomàs; Salt, el cantant Gerard Quintana; Berga, l'esportista Núria Picas i a Barcelona, el cineasta Pere Portabella.

Cuixart ha subratllat de manera especial la presència de l'exdiputat de PSUC com a lligam també amb la Diada de Sant Boi de fa 40 anys, ha destacat que tots ells són persones que representen la voluntat de transversalitat i diferents sectors de la societat.

Els conductors de l'acte seran, a Lleida, Txe Arana; a Tarragona, Fermí Fernàndez; a Salt, Quim Masferrer; a Berga, Màrius Serra i per Barcelona, Ada Bertran.

 

Els organitzadors han evitat entrar en polèmiques sobre l'absència del PDC en la manifestació d'aquest vespre a Sant Boi, però Sánchez ha insistit en la crida expressada aquest matí en el sentit que en un termini de dos mesos, que ha descrit com un "termini breu i raonable" hi hagi una concreció de com es pensa tancar el procés. 

Sánchez ha destacat que aquesta és una qüestió que correspon a les institucions, però ha apuntat que, un cop superades les convocatòries al Parlament de la qüestió de confiança, el debat de política general i els pressupostos, s'hauria de poder concretar el full de ruta. El president de l'Assemblea ha reiterat un cop més que la manifestació de diumenge no té res a veure amb aquelles cites parlamentàries.