El diputat de la CUP, Benet Salellas, ha atribuït la decisió del jutge d'arxivar la causa contra l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, a una “victòria popular”. "Si no hagués estat per la mobilització i el gran consens social de país al voltant d’aquesta qüestió, probablement la inèrcia judicial ens hauria portat a què se celebrés el judici”, ha admès el diputat en declaracions als passadissos del Parlament.

En aquest sentit ha valorat que ha estat la suma d’una posició de fermesa per part de l’alcaldessa i “aquest acompanyament en la desobediència per part de centenars de milers de persones que ha fet recapacitar el jutge, que tenia molt més sentit arxivar la causa”.

Amb tot, s'ha mostrat convençut que la Fiscalia recorrerà la decisió per la voluntat de "criminalitzar al màxim l'independentisme". Intentaran, segons Salellas, asseure a la banqueta tots els acusats, tant Venturós com Joan Coma, sobre el qual no dubta que hi haurà judici.

Esborrar la CUP

El diputat de la CUP ha denunciat l'existència d'una "estratègia molt clara del PP i l’aparell de l’Estat per intentar desfigurar la imatge de la CUP i vincular-la amb violència i desordre". A parer seu, l'objectiu és "construir un escenari que en un futur permeti establir accions fins i tot legals o judicials contra la CUP”.

Precisament aquest matí, els diputats cupaires han fet arribar una carta a la mesa del Parlament en què denuncien ser objectes de desqualificacions i insults per part del PP. Segons Salellas, la voluntat és establir una vinculació entre la CUP i una actitud violenta. “Ens fa sospitar que hi ha una voluntat del govern de Madrid de criminalitzar la CUP per via aquestes clavegueres de l’Estat esborrar-la del mapa per vies no democràtiques”, ha advertit.