La crisi econòmica no ha afectat només a la vida dels adults. Des que va començar, al voltant del 2008, s'han incrementat els trastorns de conducta en nens i adolescents a l'Estat espanyol. Així ho il·lustra un informe desenvolupat per l'Hospital Sant Joan de Déu en col·laboració amb els Laboratoris Ordesa, que es presentarà aquest dijous a la tarda.

A través de diverses enquestes realitzades a pares, professors, pediatres i professionals de la salut mental, l'informe vol fer arribar les recomanacions dirigides a "cobrir les necessitats actuals per a un correcte abordatge d'aquests problemes", com anuncien al seu web.

La raó de l'increment d'aquests trastorns és l'augment de les famílies amb problemes econòmics i tots els canvis socials que s'estan produint en aquests darrers anys.

Canvi de valors

La crisi econòmica no ha estat l'única causant d'aquest increment dels desordres. També ho ha estat la crisi de valors. L'individualisme ha passat per davant del concepte de grup, la necessitat de recompensa immediata s'ha tornat massa urgent i la poca tolerància al malestar ha convertit la ciutadania en una societat impacient.

Tot això afecta de manera directa els menors. Un 60% dels pares enquestats asseguren que els seus fills manifesten algun trastorn de comportament, entre els quals destaquen els problemes d'aprenentatge. Altres desordres implantats a les vides dels més petits tenen a veure amb trastorns de dèficit d'atenció, hiperactivitat, manca de relacions socials o símptomes de trastorns negatius desafiadors.

Davant d'això, els pares reclamen que s'incrementin els recursos assistencials per tractar els problemes de comportament i, de la seva banda, els professors reivindiquen una actuació immediata però no només des de l'aula.