_MG_9816-1

Després d'assegurar ser "l'únic responsable" del 9N davant del TSJC, Mas ha comparegut per explicar més a fons la seva declaració. Les conclusions bàsiques són aquestes:

1. Parlament sí, tribunal no: Mas creu que “per una acció com aquesta s'hauria de comparèixer davant d'un Parlament però mai davant d'un tribunal i menys per una causa penal”.

2. Polítics i voluntaris: “El procés participatiu del 9N va ser conseqüència d'una evident iniciativa institucional i política però també d'una intensíssima implicació ciutadana per part dels 40.000 voluntaris”.

3. Únic responsable: "Em declaro, i no me n'amago, màxim responsable d'haver pres la iniciativa política, haver ideat i haver impulsat el procés participatiu". "Sóc l'únic responsable d'haver donat veu i vot als ciutadans (…) amb l'objectiu de rebre mandats democràtics que legitimessin accions posteriors". "El tribunal haurà de jutjar si comportar-se com una demòcrata equival a actuar com un delinqüent".

4. Canvi de format: Cal tenir en compte que “la consulta del 9N s'havia dissenyat per ser executada per l'administració de la Generalitat. Però, a partir de la suspensió dictada pel TC, es va canviar el format i els responsables de l’execució passaven a ser els voluntaris. La Generalitat no donava ordres ni instruccions”.

5. L'èxit del 9N ha motivat la querella: “L’enorme mobilització i l’ampli ressò internacional és el que ha provocat aquestes querelles. No hi ha un tema de dret ni de lleis. Hi ha la ràbia de l'èxit del 9N per part de diferents institucions de l'estat espanyol”.

6. Perquè Mas no ha respost la Fiscalia: El motiu d'aquesta decisió és el fet que “l'actuació de la fiscalia general de l'Estat ha estat desproporcionada. Va passar per sobre del criteri unànime dels fiscals catalans que no van veure indici de delicte i va imposar les querelles igualment”.

Mas també ha agraït l'acollida i la recepció "formidable". "Ens hem sentit molt acollits i confortats, amb moltes persones al costat" ha assegurat abans de començar.