Les converses entre el president de la Generalitat de Catalunya i el president del Govern espanyol es van interrompre definitivament el juliol del 2014. Aquest és l'únic punt en què coincideixen ambdós dirigents sobre les trobades privades i públiques que haurien mantingut durant aquesta legislatura per intentar desencallar la situació de bloqueig en l’encaix entre Catalunya i Espanya.

Del motiu del trencament de les converses, en divergeixen enormement, i ha estat la causa d'una picabaralla aquesta setmana entre el candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, i el del PP i actual president espanyol, Mariano Rajoy.

El trencament

Ahir, el president del Govern espanyol assegurava que si es van trencar va ser pel radicalisme del líder convergent, amb reunions en què només plantejava “pacte fiscal sí o sí” i “referèndum sí o sí”.

La mà dreta d’Artur Mas, Francesc Homs, ha negat avui que fos així. En una entrevista a Antena 3, Homs ha acusat Rajoy de “faltar a la veritat”, i ha recordat el document de 23 propostes, que “no tenien res a veure amb la consulta ni amb el pacte fiscal”, amb què Mas es va presentar a la Moncloa el 31 de juliol del 2014.

Però no només Homs ha volgut respondre les paraules de Rajoy. El president en funcions de la Generalitat també ha recordat aquesta bateria de propostes, que anaven des de l’anul·lació de l’impost als dipòsits bancaris fins al compliment de la disposició addicional tercera, i que negaria un trencament fonamentat en l’enroc del líder convergent en les dues qüestions esmentades pel popular.

Ara sí que toca

El candidat del PP, Mariano Rajoy, que aspira a repetir com a president d’Espanya va assegurar ahir en un acte al Barcelona Tribuna que la seva proposta per solucionar “el 48% d’independentistes de Catalunya” passa pel diàleg, i anunciava la seva pretensió de citar-se amb Mas.  “Que el dia abans que acabin les eleccions vingui a dir que ara sí que vol dialogar... francament, em sembla tard”, responia avui amb contundència Francesc Homs.

En l’entorn popular fa setmanes que s'entona el discurs que si en el seu moment es va evitar plantejar cap reforma en el sistema de finançament autonòmic va ser per una cosa tan pujoliana com “l’ara no toca”. Els de Mariano Rajoy s’han entestat a dir que aquesta propera legislatura “serà diferent”, perquè entenen que augmentarà la recaptació de l’Estat i, llavors sí que “es podrà parlar de tot”.