Els partits de l’oposició han coincidit a qüestionar que el Govern pugui revertir les retallades socials sense pressupostos. Aquesta és una de les fites que s’ha marcat el president Puigdemont aquest dimarts, quan ha fet balanç dels 100 dies de mandat. Però per a l'oposició sense pressupostos, "tot és paper mullat".

Des de CSQP, Lluís Rabell ha valorat en positiu que Puigdemont aposti per un pla per revertir les retallades però ha assenyalat que “arriba tard i que tot el que ha anunciat el president recau en l’adopció dels pròxims pressupostos, i que no hi ha garantia que tirin endavant”.

La divisió, llast de l’acció de Govern

Eva Granados (PSC) ha insistit que “l’excel, al contrari que el power point, no ho aguanta tot” i ha preguntat a Junts pel Sí si s’alinearà amb la CUP i apostarà per “uns pressupostos desobedients”, tal com han demanat els cupaires. Una opció que passaria, entre altres coses, per superar el sostre de dèficit que el govern espanyol imposa a les comunitats autònomes.

La socialista ha insistit que el pla de govern que ha presentat Carles Puigdemont “no és creïble perquè el Govern no té una majoria parlamentària estable i ha de lluitar contra les discrepàncies internes de Junts pel Sí i les diferències entre la coalició i la CUP”. Per tot això, Granados ha definit la legislatura com a “excepcional però perquè té un full de ruta que fa aigües” i ha assegurat que el diàleg de l’executiu català amb les entitats socials és inexistent.

Rajoy-Puigdemont i el victimisme

Quan queden menys de 24 hores per a la trobada entre Puigdemont i el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, el PP ha criticat amb duresa el relat del Govern. “Hem observat un canvi d’estil en el president que és una interpretació barroera del patiment de les persones. Utilitzar el patiment de la gent per alimentar el discurs independentista és menyspreable”, ha dit el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo.

Millo s’ha referit a la llei de pobresa energètica i ha afirmat que l’executiu espanyol no té cap interès a recórrer aquesta llei i que alimentar el victimisme amb mentides i manipulacions “no és la millor manera de preparar una reunió important com la de demà”.

Inacció i corrupció

Ciutadans ha lamentat que aquests primers cent dies de Govern de Puigdemont es caracteritzen per la “inacció” i ha retret que el president lideri un executiu que “hagi prioritzat saltar-se l’Estatut i el reglament del Parlament”. Precisament, el portaveu, Fernando de Páramo, ha carregat contra la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, de qui ha dit que “sembla la presidenta de l’ANC” i també contra el mateix Puigdemont, a qui ha retret que “deixi en mans de la CUP el passat i present” del país. En aquest punt, Ciutadans ha tornat recordar els 40 diputats que tenen al Congrés i ha reiterat que no renunciaran a defensar el seu projecte per Catalunya.     

A banda, De Páramo també ha criticat que Puigdemont no hagi previst un pla de xoc contra la corrupció: “De les 51 mesures que va aprovar el govern de Mas, només se n’han aplicat un 10%”, ha recordat.