Una vegada més, l'independentisme s'ha tornat a aplegar aquest dijous a les portes del Tribunal Suprem, en espera de la decisió del jutge Pablo Llarena sobre la petició per sortir de la presó del candidat de Junts per Catalunya, Joaquim Forn; el dirigent d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el de l'ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez. El clam per la seva llibertat ha estat unànim, tot i que amb més o menys esperança després dels precedents fallits, alhora que els dirigents pròxims al PDeCAT han insistit sobre la restitució del Govern "legítim", sense incórrer en repetició d'eleccions, una màxima compartida per ERC.

Per la banda d'ERC, el portaveu al Congrés, Joan Tardà, ha recordat el cas d'Oriol Junqueras, que no va rebre l'autorització de la Sala Penal per sortir de la presó. "Hi ha una decisió de convertir els presos en ostatges; ho vam veure amb Junqueras, però no descarrilarem", ha denunciat el republicà. "Estem patint, però seguirem", ha reblat després. Al marge d'aquesta circumstància, el republicà ha assegurat que es formaria govern a Catalunya, ja que si no, seria "un suïcidi" per a l'independentisme, després de les dificultats de la campanya electoral i l'aplicació del 155.

Així mateix, la dirigent del PDeCAT Marta Pascal ha assenyalat la "injustícia" sobre la situació preventiva i provisional de presó, tot i que ha reconegut que té "esperança" per la decisió del jutge. Quant al debat sobre la investidura, Pascal ha insistit en la voluntat de Carles Puigdemont sobre restituir l'executiu previ a l'aplicació de l'article 155, i ha aclarit que, en cas contrari, de moment no tenen en ment un escenari d'eleccions; també ha apel·lat a eixamplar la base independentista. Les declaracions arriben després que Puigdemont i Marta Rovira es trobessin a Brussel·les per tancar un acord sobre la Mesa del Parlament.

Des d'Òmnium, Marcel Mauri ha fet una defensa clara dels dirigents socials —en concret, de Cuixart— sobre els fets de la Conselleria, que van derivar en un presumpte delicte de sedició, pel qual també s'acusa Sànchez. "Entenem que la situació de Cuixart és diferent perquè no és un càrrec electe, però tampoc entenem la situació de presó de ningú", ha dit Mauri, que més tard ha apel·lat al tarannà d'Òmnium. "Som una entitat pacífica, democràtica, que sempre ha defensat així els seus plantejaments, i avui ho reiterarem", ha reblat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat Antoni Castellà, de Demòcrates, sobre els Jordis: "Són persones honestes que haurien d'estar en llibertat. Jo vaig estar fins a les 12.00 h de la nit davant de la conselleria i es va demanar a la gent que marxés a casa", ha recordat.

Al marge dels que s'ha pronunciat públicament, també han acompanyat els Jordis i Forn altres personalitats d'ERC, com els diputats Ester Capella, Teresa Jordà, Jordi Salvador, Joan Capdevila, Xavier Eritja i Joan Olòriz, i els senadors Mirella Cortès, Bernat Picornell, Quim Ayats, Laura Castel, Josep Rufà, Elisenda Pérez i Anna Azamar. Des del PDeCAT també hi havia senadors i diputats, com ara Josep Lluís Cleries.