El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha reiterat aquest dissabte que el Congrés dels Diputats és "la seu de la sobirania nacional" i, per tant, el lloc en el qual el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha d'anar per "iniciar un determinat procés" o donar a conèixer "un determinat projecte o pla".

En roda de premsa a Almeria, Zoido ha incidit que "tots els aspectes relatius a la sobirania nacional els decidim tots els espanyols", per la qual cosa ha reiterat la invitació de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que Puigdemont vagi a la cambra baixa per "parlar davant de tots els representants dels espanyols".

Zoido, per a qui el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha estat "molt clar en aquesta matèria", ha considerat que l'oferiment de la vicepresidenta és "absolutament educat, raonable i és el que ha de ser", si el president català vol exposar el seu projecte.

Les paraules del representant de l'executiu arriben després que el president de la Generalitat afirmés aquest divendres que acceptaria portar el referèndum al Congrés -i també al Parlament- si primer arriba a un "acord" amb el president Rajoy sobre com ha de ser aquesta consulta.

El president català vol primer un acord amb el Govern central sobre el referèndum i després anar a les cambres legislatives: "El Govern està disposat a negociar el referèndum amb l'Estat. En cas d'arribar a un acord, els dos governs el sotmetran als parlaments respectius", va apuntar Puigdemont.

Albiol: "Si no ho fa, busca el xoc institucional"

El líder del PPC, Xavier García Albiol, ha demanat avui al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que "doni la cara" i presenti el seu projecte independentista al Congrés dels Diputats, que és "qui té la potestat per decidir si es pot seguir o no per aquest camí". "Si no ho fa, demostrarà que està buscant el xoc institucional i la seva poca talla política", ha assegurat García Albiol en declaracions als periodistes després d'assistir a l'acte de jura de bandera de 600 civils a Barcelona.

El president del PPC considera que després de la proposta del Govern d'Espanya, que ha instat Puigdemont a portar la reivindicació sobiranista al Congrés, el president català té "una oportunitat per demostrar que les seves crides al diàleg són sinceres". "Al Govern no li correspon decidir sobre un referèndum, on s'ha de plantejar és al Congrés dels Diputats", ha dit.

García Albiol ha manifestat que la resposta de Puigdemont "és com pretendre jugar un partit de futbol i prèviament arreglar amb l'àrbitre el resultat". Per això, li ha demanat que prengui l'oferta del Govern espanyol i presenti "el seu projecte" a les Corts.