El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, valora si assistirà a la cimera europea amb els països dels Balcans occidentals programada el pròxim 17 de maig a Sofia (Bulgària).  La trobada, que reunirà els líders dels estats membres i sis socis balcànics, podria comptar amb l'absència de Rajoy si Kosovo hi acudeix com a Estat

Segons han informat fonts del govern espanyol, Rajoy no participarà en cap acte que impliqui "un reconeixement implícit o explícit" d'aquest estat. Per aquest motiu, afirmen que "es buscarà la fórmula de participar-hi en funció de com es plantegi el format de la trobada" i han desvinculat que el cas d'aquesta cimera tingui res a veure la situació política a Catalunya. Mantenen que la posició espanyola és per una "qüestió de principis", d'estar en contra de les independències unilaterals. 

Des de que Kosovo va autoproclamar-se independent l'any 2008 ja l'han reconegut més d'un centenar d'estats, entre ells els Estats Units i bona part dels europeus. No obstant, Espanya és un dels cinc estats de la UE, juntament amb Eslovàquia, Romania, Grècia i Xipre, que no el reconeixen com a tal, i continuen considerant-lo una regió de Sèrbia.