La distància entre el govern espanyol i el PP és cada cop més gran. Malgrat els esforços de Pedro Sánchez durant les últimes setmanes, no ha parat d’estavellar-se contra una paret. Davant d’això, el president espanyol ja ha passat a l’ofensiva amb la seva millor arma: el cas Kitchen. Si la setmana passada va evitar el cos a cos, avui ha estat molt diferent. “Les úniques retallades que necessita la política a Espanya és la retallada de la corrupció del PP”, ha disparat el dirigent socialista en ser preguntat per Pablo Casado sobre quines retallades faria el seu executiu.

Sánchez hi ha anat amb tot, aprofitant l’intent de Pablo Casado de desmarcar-se de l’anterior direcció assegurant que llavors només era diputat per Ávila. “Tota Espanya sap que van tapar un delicte (Gürtel) amb un altre delicte (Kitchen)”, ha replicat el president espanyol. “Ho saben a Barcelona, ho saben a Santander… Ho saben fins i tot a Ávila”, ha etzibat. L’ha instat a demostrar “que no és el PP d’Aznar i Rajoy” complint la Constitució. És en aquest punt que li ha reclamat que accedeixi a renovar els òrgans constitucionals caducats, començant pel Consell General del Poder Judicial.

El cap de l’oposició no ha abandonat la seva retòrica inflamada de les últimes setmanes i mesos, acusant el govern espanyol d’ocultar 53.000 morts pel coronavirus “encara que no ho reconegui”, i li ha preguntat si “pot dormir tranquil”. En aquest sentit, Casado ha criticat que “pretengui jutjar el que va passar fa 80 anys i tapar el que va passar fa 80 dies”. I ho ha barrejat amb el cas sobre el finançament de Podemos. “Cessarà el senyor Iglesias si és imputat o unirà el seu destí a ell?”, l’ha interrogat el dirigent conservador.

Molt diferent ha estat l’intercanvi amb Inés Arrimadas, que li ha preguntat si el compromís de Sánchez contra la corrupció “té la mateixa fermesa independentment del partit que afecti” i l’ha acusat de “bloquejar” la comissió d’investigació “sobre els seus socis”. Sánchez li ha replicat que “aquest govern i els partits que els sustenten van demostrar el seu compromís liderant una moció de censura”. El president espanyol ha recordat a Ciutadans que governa amb el PP. Li ha reclamat que ho aprofiti per demanar als populars que accedeixin a renovar el CGPJ, el TC o el Defensor del Poble.

No aclareix la baixa pels pares

Laura Borràs s’ha allunyat molt d’aquesta batalla i ha anat al terreny de les polítiques socials. Concretament, la portaveu de JxCat ha preguntat al president espanyol què pensa fer per resoldre el problema dels pares amb fills en quarantena, que no estan coberts per una baixa laboral retribuïda. Li ha recordat que ja s’han registrat problemes en 212 escoles. Per tot això, l’ha instat a aclarir la situació “sense més dilació”. “Si les baixes es gestionen igual que amb els treballadors de la Conca d'Òdena durant el confinament, potser quan la tramitin ja haurà acabat el curs”, ha ironitzat. Però Pedro Sánchez no ho ha fet i ha esquivat aquesta mesura concreta promesa per Pablo Iglesias i rebaixada per José Luis Escrivá. S’ha limitat a enumerar totes les mesures aprovades en el marc de l’anomenat “escut social” i a admetre que hi ha "marge de maniobra”.

Memòria històrica

La diputada d’ERC Carolina Telechea ha preguntat a la vicepresidenta Carmen Calvo sobre què pensen fer per a reparar les víctimes de la dictadura i la transició. Li ha recordat que la nova llei de memòria “arriba tard” i s’ha centrat en l’afusellament del president Lluís Companys, però també en els crims de l’extrema dreta. Calvo ho ha fet girar tot al voltant de l’avantprojecte aprovat ahir, que entre altres coses crearà una fiscalia de sala del Tribunal Suprem “per a investigar la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes”. Ha dit que “el tribunal, la norma, la sentència i l’execució” de Companys “són nuls des del minut 1 per a la democràcia espanyola”.

Fusió bancària

La diputada cupaire Mireia Vehí ha interrogat la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño sobre la fusió de CaixaBank i Bankia. Calviño ha defensat la "necessitat de tenir un sistema financer fort". La paraula de l'executiu en aquest cas, ha remarcat, serà del FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària), però que tot girarà al voltant de la "protecció de l'interès general d'Espanya". I ha conclòs: "Són múltiples les crides a la consolidació fiscal del sector, tant del Banc Central Europeu com de la Comissió Europea".