Junts pel Sí (JxSí) va votar al Parlament el passat mes de març a favor d'"implementar" noves figures fiscals i "millorar les ja existents", entre les quals se citava el tram autonòmic de l'IRPF. Va ser en el ple monogràfic sobre emergència social que es va celebrar a la cambra catalana, i a proposta de la CUP.

Això no obstant, tant la consellera de la Presidència, Neus Munté, com la portaveu de Convergència i diputada, Marta Pascal, han mostrat l'oposició de CDC a la proposta del vicepresident Oriol Junqueras d'estudiar un increment de l'IRPF a les rendes més altes en el marc de les negociacions amb la CUP per a aprovar els pressupostos.

En aquell ple, només el PP va votar en contra de la iniciativa mentre que Ciutadans es van abstenir, segons va recollir el servei de premsa del Parlament. JxSí, PSC, CSQP i la CUP hi van votar a favor.

Aquesta era una de les vies plantejades per la CUP per fer front al que la resolució considera un increment imprescindible de la recaptació fiscal que permeti disposar de més recursos.