Els darrers episodis de tensió que han travessat les relacions entre PDC i ERC van aterrar ahir al matí a l'habitual reunió de la direcció de JxSí al Parlament. Els responsables del grup van fer repàs de la situació i van valorar les causes i els efectes d'aquestes esquerdes. Tot plegat, va derivar en el que alguns dels assistents valoraven com una “catarsi” i altres com una “reunió tensa”. “Hem fet de JxSí”, resumia irònicament un parlamentari.

Durant la reunió es va abordar de manera especial les dues darreres polèmiques que han provocat grinyols entre republicans i PDC. D'una banda, la tensió que va esclatar la setmana passada arran d'una portada de El Periódico sobre les conseqüències de privatitzacions en matèria de Salut de les quals, fonts que s'atribuïen a la conselleria, en feien responsable al Govern d'Artur Mas quan en realitat corresponien al tripartit. D'una altra, l'enuig provocat per les declaracions de la consellera, Dolors Bassa, que aquest cap de setmana assegurava en una entrevista al Diari de Girona que actualment, en termes de Benestar Social "fa més l'Ajuntament de Barcelona que el de Girona", la qual cosa s'ha interpretat com un dard directe contra el president, Carles Puigdemont, que fins al gener encapçalava aquest consistori.

Des de les files del PDC, diferents diputats, entre els quals el membre de la comissió executiva del partit, Albert Batet, van reclamar una reflexió al respecte per evitar que aquestes situacions es repeteixin.

També el diputat independent Germà Bel, que ja va exposar el seu posicionament en relació a la polèmica sobre la conselleria de Salut a través de Twitter i que es caracteritza per fer intervencions directes i contundents, va avalar durant la reunió la necessitat d’analitzar les causes que han provocat la tensió.

Des d’ERC, les intervencions dels diputats Anna Simó i Chakir El-Homrani van intentar treure ferro a les polèmiques, mentre que la portaveu de JxSí i secretària general d'ERC, Marta Rovira, va instar a no condicionar les relacions entre els partits a remolc de debats atiats des del mitjans.

Entre els independents, tant la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com el diputat Lluís Llach, van apel·lar a la necessitat de superar les diferències que hi pugui haver entre els partits per evitar problemes al grup parlamentari i al Govern de Junts pel Sí.

Va ser un debat viu, segons totes les fonts consultades, que també coincideixen a assenyalar com a conclusió la voluntat de potenciar la unitat interna i evitar les esquerdes dins del grup.