De nou la negociació in extremis ha salvat una votació més al Parlament. Fa unes setmanes va ser la recuperació de la paga extra dels treballadors públics del 2012 i avui ha estat el decret llei de necessitats financers del sector públic i mesures urgents en pròrroga pressupostària.

JxSí ha aconseguit finalment el suport d'una part dels diputats de la CUP, malgrat que aquests en un principi volien abstenir-se. El text que ha presentat el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha sortit endavant amb els 61 vots de JxSí –un vot menys, arran de l'accident de la diputada Muriel Casals– més 5 vots a favor dels cupaires.

Mentre que la resta dels membres del grup anticapistalista, presents en el ple (4), sí que s'han abstingut. Han estat: Joan Garriga, Anna Gabriel, Sergi Saladié i Mireia Boya, que ha arribat tard en el seu primer dia al Parlament.

Una aritmètica parlamentària que respon a l'acord d'estabilitat que va desencallar la investidura. Però, el vot diferenciat dins dels cupaires, demostra dues coses: "ho facilitem perquè comencem a aplicar la resolució del 9N", ha assegurat Eulàlia Reguant. És a dir, tot pel procés, però avisa també que "les necessitats de la gent no poden prorrogar-se". Toc d'atenció per la necessitat d'uns nous comptes.

L'oposició, cap xec en blanc

Tota l'oposició (61 vots) ha votat en contra del decret. Fins i tot, el grup de CSQP, malgrat que havien deixat la porta oberta a l'abstenció. En concret, el seu líder, Lluís Rabell, després de reunir-se amb Puigdemont. No obstant, finalment, els arguments de Junqueras per defensar el text no han aconseguit convèncer la coalició d'esquerres.

En aquest sentit, Ciutadans i PP han anat de la mà per criticar la pròrroga. "Ens trobem davant d’un clàssic, portem 6 anys així, aquí estem fent ordinari el que és extraordinari", ha assegurat el popular Enric Millo, per acabar afegint que "això dóna una mala imatge".

Des de C's també han parlat "d'anomalia". I el PSC tampoc s'ha quedat curt. "És un pressupost vell per a una etapa nova, no podem avalar que continuem sense un euro en les escoles bressols, retallades en salut...", ha esgrimit el diputat Oscar Ordeig.

CSQP, oposició, però no obstrucció

De cara al futur, la coalició d'esquerres ha deixat clar el seu posicionament. El diputat, Joan Coscubiela, ha assegurat que estan disposats a negociar els pressupostos del 2016, però, avisa: "no des de la resignació ni el continuisme".

En aquest sentit, ha posat sobre la taula quatre eixos per començar a parlar: la impugnació dels objectius de dèficit, més ingressos (amb polítiques contra el frau fiscal), discutir la despesa i posar fi a les privatitzacions.

És més, Coscubiela ha apelat directament Junqueras: "per què no es compromet a tenir els comptes abans de Setmana Santa?", del contrari, "no ens faci perdre el temps", ha afegit.

En aquest sentit, Junqueras s'ha defensat alegant que "el Govern porta tres setmanes". És evident, ha explicat, que "no podem portar els pressupostos" i ha replicat "que aquest no és el debat d'avui".

En referència al decret de pròrroga pressupostària que avui ha convalidat el Parlament, Coscubiela espera que aquesta no sigui una excusa i s'allargui durant tot l'any i sigui "definitiva", si finalment no s'arriba a un acord pels nous comptes.

"Qui empassa, empeny", ha dit, en referència a les paraules que Junqueras, qui durant la seva intervenció ha defensat en tot moment que el decret era "una qüestió tècnica".