Fa just un mes que el Govern espanyol va decidir recórrer al Tribunal Constitucional la creació del municipi de Medinyà perquè té menys de 5.000 habitants, i per tant, vulnera la llei espanyola de Bases de Règim Local.

Ara JxSí surt en defensa del municipi i demana que el Parlament utilitzi "totes les eines legals i polítiques" per defensar la seva declaració com a municipi independent de Sant Julià de Ramis, a Girona, després que el 1972 es va annexionar per un decret franquista.

Els diputats junters Roger Torrent i Joan Ramon Casals han registrat una proposta de resolució on es demana mantenir tots els aspectes jurídics que permeten que Medinyà sigui considerat un municipi amb "totes les seves capacitats", segons ha informat la formació independentista en un comunicat.

JxSí recorda que la llei de creació del municipi va ser aprovada amb una àmplia majoria. Per això, critica que el recurs del Govern central ha suposat una "intromissió" en les competències del Parlament i de la Generalitat.

Segons la seva opinió, aquest fet posa en perill la voluntat de la gent de Medinyà. En aquest sentit, la iniciativa parlamentària de JxSí també proposa manifestar "el rebuig" del Parlament al recurs interposat per l'Executiu espanyol al Tribunal Constitucional.