Junts pel Sí ha aconseguit, tal com s’havia proposat, eixamplar la base amb què compta el procés sobiranista en el seu periple pel Parlament. La comissió que haurà d’abordar els recorregut legal del procés a la Cambra catalana es constituirà al ple d'aquest dimecres amb el suport de JxSí i la CUP, però també amb Catalunya Sí que es pot (CSQP). I, sobretot, sense una hostilitat frontal per part de la resta de grups. De fet, el PP fins i tot s'ha declarat disposat a participar-hi, tot i que per expressar el seu rebuig al procés.

És la primera vegada que la formació successora d'ICV al Parlament –els ecosocialistes hi estan integrats– torna als acords amb la majoria independentista després d'haver donat suport a la pregunta de la consulta del 9N en l'anterior legislatura, també acceptada per la CUP i UDC, i que el trencament d'aquell consens i la seva posterior ambigüitat en aquesta qüestió els passés factura als comicis del 27S.

El preu per aconseguir incorporar de nou al debat del procés l’esquerra favorable al dret a decidir i evitar l'hostilitat de la resta de formacions, ha estat convertir el que JxSí i la CUP volien que fos una comissió legislativa en una comissió d’estudi i eliminar del títol el terme "transició nacional". Serà finalment la Comissió d'Estudi del Procés Constituent.

La diferència entre la comissió legislativa i la d'estudi rau en el fet que la primera es crea amb l'objectiu d'elaborar un text legislatiu, mentre que la segona és només per analitzar un tema. La contrapartida, que entre els grups s'ha valorat positivament, és que una comissió d'estudi permet donar entrada a entitats i representants del món social.

Risc d'un nou recurs al TC

Els retocs permetran no només que CSQEP doni suport a la iniciativa, sinó també allunyar el risc d’un recurs de la resta de formacions davant del Tribunal Constitucional. El PSC ja ha anunciat que no té intenció de participar-hi, igual com Ciutadans, que ja divendres, a la reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus, es va posicionar en contra, tant de la comissió d’estudi com de la legislativa. En canvi, i curiosament, des del PP sí que s’ha anunciat que es participarà en les reunions per “plantar cara”.

 

(FOTO: Coscubiela i Rabell en els seus escons del Parlament de Catalunya / EFE)