Junts pel Sí ha presentat aquest dimecres una interpel·lació al ple sobre la planificació i gestió de l’Aeroport de Barcelona – El Prat, que ha estat patint llargues cues reiteradament en l’últim mes. La interpel·lació de Junts pel Sí ha evidenciat el rebuig del Govern a la gestió de l’Estat, a qui ha atribuït un “error clamorós de planificació”.

Un dels desencadenants del caos a l’aeroport va ser el canvi de la normativa per moure’s per l’espai Schengen amb l’objectiu de reforçar la lluita contra el terrorisme. D’aquesta manera, els passatgers europeus també han d’ensenyar el passaport o DNI a les duanes a l’hora de sortir o entrar de territori Schengen. Aquesta nova regulació però no es va contrarestar amb la dotació de personal ni equipament necessari, cosa que va provocar cues de fins a tres hores a l’aeroport.

El conseller de Territori, Josep Rull, ha assegurat en el ple que aquesta manca de planificació es deu a la “concepció radial de l’Estat a nivell d’infraestructures”, que contempla l’Aeroport de Madrid – Barajas com el principal, mentre que la resta són “subsidiaris”.

El diputat Joan Ramon Casals, encarregat de presentar la interpel·lació, ha anat un pas més enllà i ha assegurat que l’Estat "colpeja" per tal que la Generalitat no pugui tirar endavant. Així, ha atribuït el caos de l’aeroport del Prat a un “boicot” per part del govern de Mariano Rajoy per tal que l’aeroport de la capital catalana sigui “menys competitiu que Barajas, la joia de la corona d’AENA”.

Davant aquesta situació, el Govern “vol enviar un missatge a la comunitat internacional dient que ens implicarem per tal que l’aeroport de Barcelona continuï tenint els mateixos nivells de reputació que fins ara”. Per això, el Govern i Junts pel Sí han demanat que es traspassin les competències per tal que sigui la Generalitat qui gestioni l’aeroport de Barcelona. “Volem prendre les decisions nosaltres”, ha assegurat Rull.

Primers moviments de l’Estat

Amb tot, Rull ha assegurat que el Govern estarà “molt a sobre” de les propostes del Govern espanyol per analitzar si es compleixen o no. Dijous passat es va celebrar la primera reunió de la comissió de seguiment sobre aquest tema i es van acordar uns temps estàndards màxims, tant d’arribada com de sortida. 

Així mateix, l’Estat va prometre incrementar els efectius policials i el material necessari per agilitzar la situació. “La primera prova de foc, que era aquest diumenge passat, s’ha superat, però hi estarem molt a sobre”, ha advertit Rull. 

Justament aquest divendres es farà la segona reunió, ja que en la primera trobada es va acordar que es reunirien setmanalment.