“Els esdeveniments es precipiten. Són moments d’incertesa”. Amb aquestes paraules s’ha expressat el president d’ERC, Oriol Junqueras, després que la cúpula republicana ha constatat la preocupació pel no de la CUP a la investidura i ha conclòs que ha arribat el moment de moure fitxa. I la fitxa es diu Artur Mas. Així ho ha apuntat en la roda de premsa posterior a la reunió el líder republicà i així se li dirà a CDC en la reunió matinal de la direcció del grup parlamentari de JxSí, segons ha sabut El Nacional.

Junqueras ha parlat ja amb Mas. També ho ha fet a les sis de la tarda d'aquest dilluns el cap de llista de JxSí, Raül Romeva, en una reunió que han concertat pel matí i que l’ha obligat a marxar de l’executiva republicana abans d’hora –l’executiva ampliada dóna entrada als independents de les llistes d’ERC–. Tots dos han volgut transmetre a Mas el gir que s’ha produït en el procés i la complexitat de la situació creada.

No han estat els únics. Altres membres de la candidatura han fet arribar al president en funcions els seus missatges. També dirigents que no són diputats al Parlament, com els republicans Joan Tardà i Gabriel Rufián que han fet pública la seva opinió a través de tuits.

Reunió de JxSí

Aquest dimarts a les 9.30 serà la cúpula del grup parlamentari la que haurà de fer front al debat en la reunió convocada a la Cambra catalana. Posteriorment es traslladarà al plenari del grup previst per a les 11 del matí.

Mas no podrà assistir a la cita, perquè a aquella hora ha de presidir el Consell Executiu i tot seguit haurà de comparèixer en roda de premsa al Palau de la Generalitat.

Davant l’executiva d'ERC, Junqueras ha assegurat que JxSí és un invent formidable que ha demostrat que l’independentisme pot anar plegat i, per tant, no s’entendria que ara es trenqués.

Aquesta és una de les claus del moviment que es demana a Mas. Sense el líder convergent el procés no tirarà endavant i no hi haurà independència, s’ha constatat en la reunió.

Acord de Mas

Res no es farà, per tant, si el president de la Generalitat en funcions no hi està d’acord. De moment, els primers pronunciaments apunten que la resposta de CDC tanca la porta a cedir el cap del seu candidat. I això no ha passat desapercebut a la reunió.

Si Mas s’hi avingués, la voluntat seria donar-li un clar protagonisme en el procés, perquè la transversalitat d’aquest moviment, com s’ha encarregat de recordar Junqueras, és clau per garantir la seva posició majoritària.

Però l’executiva republicana ha demostrat les dificultats amb què ensopega ara el camí cap a la independència, en cas que es donin per descarrilades irremeiablement les converses.

Fins i tot, malgrat el convenciment d’alguns dels presents respecte del fet que unes eleccions donarien la victòria a ERC, la coincidència va ser molt àmplia en el sentit que l’oportunitat que planteja JxSí és impossible tornar-la a repetir.

Estabilitat

Però el preu que hauria de pagar la CUP davant de la retirada del candidat de JxSí seria un compromís clar sobre l’estabilitat de la legislatura, començant pels pressupostos. Aquesta és una de les preocupacions d’ERC fa setmanes i així ho va deixar caure Junqueras durant la roda de premsa posterior a la reunió.

Una part de Junts pel Sí, per tant, es resisteix a acceptar que la negociació per a la investidura s’hagi acabat. Encara queden sis dies i la pressió s'està traslladant de nou a Artur Mas.

(Foto: Sergi Alcàzar)