El full de ruta està topant cada cop amb més esculls en el seu periple. JxSí tenia preparada una maniobra dimarts passat per accelerar el recorregut parlamentari de les lleis de desconnexió a través d’un procediment d’urgència, amb lectura única. Però les incorreccions en la tramitació van embarrancar la proposta. No va ser pel contingut, sinó per la forma. Per això, el grup independentista va voler fer constar la seva frustració durant la reunió per “les instruccions errònies" que van rebre dels serveis del Parlament, segons apareix en l’acta de la Mesa a la qual ha tingut accés El Nacional.

El problema en la tramitació de la iniciativa va sorgir pel fet que la reforma del reglament requereix una ponència conjunta on els grups acordin els canvis a introduir. Per contra, la proposta de JxSí plantejava les esmenes concretes per vol en el text i no al·ludia explícitament a la creació de la ponència conjunta. 

El vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra (Cs), així com el portaveu del PP, van reclamar no admetre a tràmit la iniciativa per “defectes formals” i contingut confús. També el secretari tercer, Joan Josep Nuet (CSQP), va rebutjar que s'admetés a tràmit perquè considera que no queda clar que es demani la creació de la ponència conjunta.

En canvi, des de JxSí, el vicepresident primer, Lluís Corominas, i la secretària primera, Anna Simó, van argumentar que les seves esmenes podien ser tractades juntament amb altres possibles propostes dins la ponència prevista al reglament. No obstant, van admetre també la patinada en la tramitació fent constar “la seva queixa per les instruccions errònies que van rebre dels serveis del Parlament en el moment de la presentació de la iniciativa”.

A partir d’aquí, el secretari general i el lletrat major de la Cambra van detallar el procediment reglamentari que s’ha de seguir en el cas de la reforma del reglament. 

Finalment, a proposta de Corominas, es va acordar l’admissió a tràmit condicionada, “amb efectes suspensius”, fins que JxSí presentés un nou escrit de “rectificació o aclariment” que complís els requeriments formals que estableix el reglament de la Cambra per a la seva reforma.

L’escrit va ser presentat l’endemà. I aquest dimarts, la Mesa haurà de tornar a abordar el tema, junt amb les propostes de reconsideració de Cs i PP perquè es replantegi l’admissió a tràmit de la iniciativa.