Emocionant, però carregat d’humor. Així ha estat l’homenatge que avui han dedicat a Muriel Casals els seus companys de JxSí, en un acte al Paranimf de la UB que s’ha convertit en una reivindicació de l’esperit més autèntic que va donar lloc a aquella candidatura electoral. El president, Carles Puigdemont, ho ha sintetitzat en una apel·lació al que descriu com el “capteniment Muriel” i que, segons ell, es manté rere cada moviment del grup parlamentari i el Govern.

“Davant la provocació i la injustícia, ironia, serenor, fredor, empatia, mà estesa, paciència, persistència, resiliència... Aquest és el capteniment Muriel i ens farà guanyadors. Si hem arribat fins aquí és que estem guanyant”, ha explicat.

Abans ha estat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que emocionada ha invocat la serenor de Casals per respondre a les dificultats. “Ferms com una roca, treballant per la llibertat, com tu volies, com tu faries!”, ha assegurat.

El vicepresident, Oriol Junqueras, ha evocat els moments en què va rebre l’ajut de Casals quan començava a la Universitat i en les seves primeres incursions radiofòniques i ha advertit que si molts comparteixen la capacitat de mobilització i compromís de l’expresidenta d’Òmnium això farà possible assolir tots els objectius fixats i aconseguir “ben aviat una nova República catalana”.

L’acte ha servit per recordar el perfil més humà de la diputada, morta fa un any arran d'un accident a Barcelona, i ha comptat amb la participació dels seus companys més propers a JxSí, com Germà Bel, Josep Maria Forné –amb qui compartia despatx al Parlament- o Raül Romeva, que la va tenir de professora a la UAB i de la qual ha destacat com a qualitats el rigor, l’honestedat i la capacitat de sumar.

Lluís Llach, que ha actuat com a brillant i divertit mestre de cerimònies junt amb l'actriu Sílvia Bel, ha interpretat una de les seves cançons, Vida, en el que ha estat el moment més emotiu. El diputat Forné ha recitat Màrius Torres i l’actriu Montserrat Carulla, Martí Pol. “És fantàstic aquest sentit de l’humor que tenim nosaltres”, ha exclamat l’actriu davant les bromes constants que intercanviaven Llach i Bel.