JxSí i la CUP tenen previst presentar la setmana que ve la proposició de llei integral de protecció social catalana, la primera de les tres lleis de desconnexió que volen impulsar els partits sobiranistes per seguir amb el full de ruta cap a la República catalana. S'estan tancant ja els últims serrells i sembla que la sintonia entre tots dos grups en aquest tema és molt bona. "Els treballs estan avançant molt i molt bé. La setmana que ve presentarem el text", apunten fonts parlamentàries. 

Encara que no han transcendit els detalls del text articulat, ja que s'està redactant a porta tancada, es tracta de la llei que ha de crear una Seguretat Social catalana que aspiri a assumir la gestió de les prestacions socials a través d'una agència que depengui només de la Generalitat. La norma inclourà l'estructura d'aquesta agència, iniciarà el seu tràmit parlamentari com a proposició de llei, i els partits que la impulsen aspiren al fet que arribi al debat d'aprovació final entre els mesos de setembre i octubre d'aquest any.

No obstant, primer ha de tenir el següent recorregut parlamentari: la Mesa ha de decidir si avala incloure-la en l'ordre del dia d'un ple, després se celebra un primer debat de totalitat perquè la cambra decideixi si tramita la llei i, si hi dóna llum verda, comença el treball legislatiu per tal que la resta de grups també la debatin i presentin esmenes abans del ple final.

Ara com ara els partits no sobiranistes s'han mostrat molt poc inclinats a col·laborar amb aquesta llei, ja que consideren que no es pot legislar sobre una eventual Catalunya independent quan, al seu judici, no hi ha una majoria partidària de la independència. No obstant això, els vots de JxSí i la CUP són suficients per anar superant tots els obstacles parlamentaris fins a arribar al debat plenari final.

JxSí i la CUP tenen en marxa tres ponències d'aquestes característiques: la de la llei de la protecció social catalana; la de la llei per crear una administració tributària, i la de la llei per a un règim jurídic català, tres normes que veuen clau per situar Catalunya en condicions de declarar la seva independència.