Junts pel Sí i la CUP han rebutjat aquest dijous les compareixences de Joan Vintró i Xavier Arbós, catedràtics de dret constitucional, en el marc de la Comissió del Reglament. Davant aquest fet, l’oposició ha carregat contra l’actuació de Junts pel Sí i la CUP i els han criticat que “es creguin que el Parlament és seu”.

El PSC va demanar la compareixença d'Arbós, coincidint amb CSQP, que també va demanar la ponència de Vintró per tal que poguessin “il·luminar un debat que ha esdevingut de cert calat polític”, ha assegurat el líder de CSQP, Lluís Rabell. Com ha afirmat, la discussió de la reforma del reglament ha generat molta polèmica ja que, en cas d’aprovar-se, permetrà tramitar les proposicions de llei per lectura única i a instàncies d’un sol grup, el que agilitzarà l’aprovació de les denominades lleis de desconnexió.

Per aquest motiu, els grups de l’oposició es van manifestar en contra de la proposta de Junts pel Sí des del primer minut, fins al punt de negar-se a assistir a la ponència conjunta creada per donar el tret de sortida a la reforma del reglament. Tot i l’absència a la ponència conjunta, tots els grups han assistit aquest dijous a la Comissió del Reglament però s’han mostrat descontents amb els resultats.

Les sol·licituds de compareixences presentades per PSC i CSQP, i a les quals Ciutadans ha donat suport, han estat rebutjades per Junts pel Sí i la CUP. El president de Junts pel Sí, Jordi Turull, i el diputat de la CUP Benet Salellas han considerat que les ponències no eren necessàries ja que “són els lletrats del Parlament els què més saben d’aquest assumpte i a qui més cal escoltar”.

Acabada la comissió, el diputat de Ciutadans José María Espejo-Saavedra ha lamentat l’actuació de Junts pel Sí i ha criticat que “es creguin que el Parlament és seu”. En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat la portaveu dels socialistes catalans, Eva Granados, que ha assegurat que “la majoria independentista vol una desconnexió emmordassant l'oposició” i ha afirmat que es tracta d’un fet “indignant”. En la seva declaració als mitjans, Granados ha recordat que Junts pel Sí i la CUP també van vetar totes les compareixences que s’havien de donar en la Comissió Santi Vidal, deixant-la així en via morta.  

Rebutjades les compareixences, els grups tindran un període de deu dies aproximadament per presentar esmenes a l’articulat. A partir d’allà es reunirà una ponència per debatre sobre les esmenes i aquestes es presentaran i debatran en la comissió. Amb tot, s’espera que la reforma del reglament pugui estar enllestida al juny per poder votar les lleis de desconnexió en el ple del juliol.