Junts pel Sí i la CUP han arribat a un acord per tirar endavant la reforma del reglament i poder aprovar així les lleis de desconnexió de manera exprés. L’aliança entre els partits s’ha constatat en la ponència constituïda aquest dimarts per debatre les esmenes presentades pels grups de Junts pel Sí, Cs, PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP.

Una de les propostes més controvertides és la que ha de servir per tramitar per lectura única una proposició de llei a instàncies d’un sol grup i que possibilitaria aprovar les lleis de desconnexió de manera exprés. Per altra banda, Junts pel Sí també ha presentat una esmena per tal d’habilitar la segona quinzena d’agost com a període ordinari de sessions, cosa que faria més àgil convocar un ple del Parlament.

Junts pel Sí i la CUP han fet valer la seva majoria en la reunió i tiraran endavant aquestes dues propostes, entre d'altres. Així mateix, han rebutjat un gran nombre d'esmenes dels grups de l'oposició, si bé encara hi ha la possibilitat que les formacions independentistes acceptin negociar determinats canvis en el Reglament.

Davant aquesta situació, els grups de l’oposició han lamentat l’acord entre el grup de Govern i els anticapitalistes per tirar endavant la reforma. “La piconadora avança sense aturar-se en els drets dels ciutadans”, ha assegurat el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, a la sortida de la ponència.

Tot i l’acord implícit entre Junts pel Sí i la CUP, durant aquesta primera sessió de la ponència no s’ha arribat a cap acord, i els grups han quedat emplaçats a reunir-se aquest dijous després del ple.

Un cop elaborat l’informe, aquest es portarà a la comissió del reglament i allà es votarà si s’inclouen o no les esmenes presentades pels grups. El dictamen resultant serà el que s'elevi al ple, previsiblement, el del 14 i 15 de juny.

Tot i això, existeix la possibilitat que els grups demanin un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, el que podria endarrerir fins a un mes el calendari. En tot cas, està previst que la reforma del reglament s’aprovi abans que acabi el període de sessions.