Junts pel Sí i la CUP-CC han arribat a un acord polític global sobre la Llei de Transitorietat Jurídica.  Aquest acord possibilita que tiri endavant la tercera de les Lleis de Desconnexió que han d'aplanar el camí cap a la independència i és el resultat de més de sis mesos de debat en què s’ha treballat sobre l’articulat de la llei i dóna compliment del termini establert en el Debat de Política General.

L’objectiu d’aquesta llei s’expressa en l’article 1 del text: “Catalunya es constitueix en una República de dret, democràtica i social”. Se suma a la voluntat de garantir la màxima seguretat jurídica en la transició a la República, un cop guanyat el referèndum per la independència.

Segons han comunicat les dues formacions, la llei conté els següents epígrafs:            

Preàmbul      

1. Disposicions generals, nacionalitat i territori;

2. La successió d’ordenaments i d’administracions;

3. Els drets i els deures;

4. El sistema institucional;

5. El Poder Judicial i l’administració de Justícia;

6. Les finances;

7. Referèndum d’independència;

8. El procés constituent;

9. Disposicions finals i d’inaplicació.

La llei dota i habilita les institucions públiques catalanes de les eines per a l’exercici del dret a l’autodeterminació, d’acord amb la voluntat majoritària de la societat catalana. Junts pel Sí i la CUP-CC estan treballant en els diferents escenaris a fi d’incorporar el major nombre de forces polítiques en la preparació i convocatòria del referèndum d’independència. Per aquest motiu, aquest epígraf de la llei es troba pendent de concretar.

Pel que fa a l'articulat de la llei, de moment no s'ha donat a conèixer en el redactat concret, per evitar cap impugnació.

Dues lleis ja tramitades

La llei de transitorietat jurídica és la tercera de les lleis de desconnexió: les altres dues, la que crea una hisenda pròpia catalana i la que crea una agència de protecció social, ja han estat presentades i admeses a tràmit.

És la més destacada perquè ha de servir per fer efectius dos punts clau del full de ruta sobiranista: la celebració del referèndum i la desconnexió definitiva entre Catalunya i la resta de l'Estat.

Els dos partits independentistes tenen previst tramitar aquesta norma com una proposició de llei signada pels dos grups, i faran públic el seu contingut quan la portin al registre de la Cambra, per al que per ara no hi ha data.

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat