Conclusions del Procés Constituent, Agència de Protecció Social i avui, tot just abans de les vacances parlamentàries, el primer pas de la hisenda catalana. Junts pel Sí i la CUP avancen en les tres lleis de la desconnexió que ha de portar Catalunya "a les portes de la República" en paraules del president Carles Puigdemont.

Els partits independentistes han registrat avui al Parlament l'esquelet del que hauria de ser la futura hisenda catalana, amb tres organismes principals: l'Agència Tributària de Catalunya, la Junta de Tributs i el Consell Fiscal.

Els dos grups parlamentaris han conclòs els treballs de la ponència conjunta, que portava mesos treballant, i han registrat ja la proposta de llei del Codi Tributari de Catalunya, una de les tres de desconnexió, que passarà el debat de totalitat després de les vacances per tal d'iniciar el debat en comissió.

Una de les principals novetats del text que han tancat els dos grups independentistes és la incorporació del Consell Fiscal, format pel sector públic i pel sector privat, que assessorarà el Govern i que ara mateix no existeix en el model espanyol.

La diputada de JxSí, Maria Senserrich, ha remarcat que és una llei molt important perquè "és l'estructura d'estat econòmica més gran", i perquè pretén construir un model "molt diferent" a l'espanyol, que sigui "modern, eficaç, eficient i que estigui al servei dels ciutadans, basat en la confiança i en la cooperació, amb seguretat jurídica i transparència". 

El text desgrana els diferents organismes que després gestionaran la futura hisenda catalana, incorporant un ens que no existeix a l'Estat però sí "en països avançats com Austràlia, Àustria i Dinamarca", ha remarcat Senserrich.

Per la seva part, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha dit que espera que els grups participin i enriqueixin el text durant el tràmit parlamentari, tot i que fins ara diguessin que no hi volien participar.