La comissió del Procés Constituent comença a treballar. De moment, JxSí, CUP i CSQP han acordat els noms dels 12 primers compareixents. Les compareixences començaran el proper dimarts 5 d'abril i es faran de tres en tres. Per tant, hi haurà 4 sessions. 

Els noms acordats són: Mercè Barceló, Josep Maria Vallès, Joan Subirats, José Antonio Pérez Tapias, Francesc de Carreras, Marco Aparicio, Oriol Homs Ferret, Jordi Matas, Encarna Bodelón, Ferran Requejo, Antoni Abad Ninet.

En aquesta llista consensuada d'experts, la majoria són catedràtics de dret constitucional, ciència política o filosofia. De fet, fins i tot, hi ha noms propers a l'òrbita socialista com poden ser l'exconseller de Justicia Josep Maria Vallès, del PSC, o Pérez Tapias, que fins i tot va competir contra Pedro Sánchez en la carrera per ser secretari general del PSOE. No obstant, també crida l'atenció el nom de Francesc de Carreras, catedràtic en dret constitucional, però també fundador de C's.

Punt de partida

La comissió del Procés Constituent, però, no se centrarà en només aquests noms. La idea és que la llista de compareixents es pugui ampliar durant aquests 16 mesos de treball. "Del que es tracta amb aquesta espècie de preàmbul és de demanar la compareixença de persones que tenen experiència des del punt de vista propositiu i reflexiu entorn aquest debat constituent", ha explicat en la comissió el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela. 

De fet, el cupaire Joan Garriga, que avui ha substituït Mireia Boya, ha anat més enllà i s'ha atrevit a pronosticar que aquestes compareixences són el punt de partida per acabar en la redacció "d'una nova Constitució de la República Catalana". Això sí, ha remarcat que aquesta s'ha de construir de forma participativa i des de baix. Mentrestant, la republicana Marta Rovira ha defensat la transversalitat de la llista intentant reflectir el que consideren que podrien ser posicions "que no estan d'acord amb el mandat democràtic" sobiranista. 

El PP, molest

El diputat del PP, Santi Rodriguez, s'ha queixat dient que se'ls està excloent de la comissió, atès que JxSí, CUP i CSQP han presentat conjuntament a última hora la petició de compareixences, i per tant, el PP no s'ha pogut estudiar les propostes. Segons el reglament, s'ha de comunicar en 48 hores.

De fet, el propi lletrat, present en la comissió, ho ha explicat. "La taula pot exonerar el compliment d'aquest termini", ha detallat. Llavors, de forma immediata, ho ha sol·licitat la portaveu de JxSí i el president Lluís Llach ho ha acceptat. Per això, Rodríguez ha anunciat que elevarà una queixa demanant empara a la presidenta del Parlament, Carme Foradell, perquè considera que "no són formes, per dignitat".

Foto: Sergi Alcàzar