JxSí i la CUP tenen clar que volen fer front al desafiament del Tribunal Constitucional. En aquesta lògica, la direcció de la coalició independentista ha refermat aquest migdia en una reunió al Parlament la seva voluntat de portar al ple del Parlament d'aquesta setmana, que tindrà lloc des d'aquest dimarts a la tarda i fins a dijous al vespre, el debat i votació de les conclusions del Procés Constituent que inclouen la unilateralitat com a mecanisme per culminar la desconnexió amb l'Estat espanyol. 

Segons fonts parlamentàries, la idea es que qui ho decideixi sigui la cambra catalana. D'aquesta manera, la Mesa se'n rentaria les mans i evitaria el xoc frontal amb el Constitucional, després de la resolució de l'alt tribunal on advertia especialment la Mesa del Parlament que no es podia fer res que derivés d'aquesta comissió que, segons el TC, s'ha de regir pel compliment de les exigències de la Constitució i que no podria dirigir-se a la "obertura d'un procés constituent a Catalunya encaminat a la creació de la futura constitució catalana i de l'estat català independent".

JxSí, però, no ho farà sol. El grup està parlant bàsicament amb la CUP, que sempre ha defensat que es votarien en aquest ple, per mirar d'acordar el com i quan es faria aquest debat i votació. Per tant, el que tenen clar les dues parts és que reclamaran en algun moment del ple l'alteració de l'odre del dia per incloure aquest punt. 

El mecanisme és el següent amb l'article 81 del Reglament: l'ordre del dia es pot alterar si ho acorda el ple del Parlament amb majoria, a petició de dos grups parlamentaris o d'una cinquena part dels diputats. Llavors, un cop la cambra ha aprovat incloure el debat i votació de les conclusions, la Mesa fixa en quin moment es produirà. 

El Parlament, dividit

El debat sobre les conclusions del Procés Constituent ha posat de nou en evidencia els dos blocs que divideixen el Parlament de Catalunya. Per una banda, la unitat dels independentistes en allò que té a veure amb la desconnexió, i per l'altra, l'intent d'unitat dels partits unionistes per intentar frenar un cop més tot allò que significa fer un pas endavant.

De fet, la líder de C's, Inés Arrimadas, feia una crida aquest matí als grups per "anar tots a l'una" i oposar-se a la votació de les conclusions. El mateix ha defensat la portaveu del PSC, Eva Granados, qui ha instat a JxSí i la CUP a no cometre el "greu error" de desobeir el TC.

Fins i tot, la coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, ha demanat a la Mesa del Parlament que sigui ella la que decideixi si les inclou o no, sinó, seria un "flac favor". En el seu dia, el PP també ja va deixar clar que la pròpia existència de la comissió era una "anomalia democràtica".