Durant la campanya del referèndum no hi haurà ple parlamentari. Així ho ha acordat la Mesa del Parlament aquest divendres, després de reunir-se dues vegades. Ho ha fet amb cinc vots a favor (Junts pel Sí i CSQP) i dos en contra (Ciutadans i PSC).  El ple serà posposat al final de l'actual període de sessions. Se celebrarà els dies 20 i 21 de desembre. Els motius al·legats, però, no han estat el referèndum, sinó "circumstàncies polítiques excepcionals".

És de “costum” parlamentari que, davant d’una convocatòria electoral, se suspengui l’activitat al Parlament. Així ho havien acordat tradicionalment tots els partits per unanimitat. No obstant això, quan la CUP va plantejar-ho en la reunió de la Junta de Portaveus d’aquest dimarts, la iniciativa no va tirar endavant. Tota l’oposició va rebutjar-ho i Junts pel Sí va argumentar que compartia els arguments de la CUP però que no hi havia consens entre els portaveus.

Un dia més tard, però, Junts pel Sí va rectificar, i va sol·licitar la reunió de la Junta i la Mesa d’aquest divendres per a posposar el ple ordinari previst per la setmana que ve. “Les circumstàncies han canviat moltíssim”, ha justificat Chakir El Homrani, de Junts pel Sí. “Les circumstàncies avui són kafkianes: 750 alcaldes amenaçats, impremtes registrades, la presidenta de l’AMI i el president de l’ACM en el punt de mira de la Fiscalia… En aquest marc no té cap sentit fer un ple ordinari”.

L’unionisme, en contra

Tots els grups unionistes s’han oposat de forma contundent a la decisió de posposar el ple. La cap de l’oposició, Inés Arrimadas, ho ha definit com a “cacicada” i ha denunciat que “ja no es conformen amb tapar-nos la poca”. En aquest sentit, segons la líder de Ciutadans, la majoria independentista ha convertit el Parlament en un “club privat al servei del Procés”.

En la mateixa línia, el portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha assegurat que "estem veient que els grups independentistes ja no en tenen prou denigrant el paper i la funció del Parlament", sinó que "el que volen és tancar-lo per aquests quinze dies". Ha avançat que prendran "totes les mesures" per garantir el funcionament de la cambra.