JxCat ha descartat votar a favor de Miquel Iceta com a senador del PSC per designació parlamentària, tal com ha pogut saber l'ACN. Així ho ha decidit el grup que presideix Jordi Sànchez en una reunió dels diputats aquest dimecres al matí a la cambra que ha durat dues hores. JxCat, doncs, ara es debat entre el no i l'abstenció al líder socialista.

Una abstenció facilitaria l'elecció d'Iceta encara que ERC confirmi el vot en contra, sempre que Cs votés sí. Els republicans es reuneixen a partir de les 11 al Parlament i, de moment, es planteja votar en contra del nomenament d'Iceta.

Els dos membres de Demòcrates, Antoni Castellà i Titon Laïlla —adscrits al grup d'ERC— i els quatre diputats de la CUP-CC també votaran en contra d'Iceta. Cs ha assegurat que no bloquejarà la designació, però no ha concretat si hi podria votar a favor o bé abstenir-se. La designació autonòmica és imprescindible perquè el president del PSC entri a formar part de la cambra alta espanyola i, d'aquesta manera, pugui ser nomenat president, el desig anunciat pel PSOE.

Empat a 65 vots

L'hipotètic no de JxCat, sumat al d'ERC i la CUP-CC, seria suficient per rebutjar la designació d'Iceta, ja que les tres formacions sumarien 65 vots en contra del líder socialista. És la mateixa xifra que reunirien Cs, PSC-Units, CatECP i PPC, en cas que tots aquests grups hi votessin a favor. Segons el reglament del Parlament la designació quedaria rebutjada després de tres empats consecutius.

Fonts de JxCat asseguren que la majoria del grup parlamentari s'inclina per votar no a Iceta, tot i que la decisió no s'ha pres de manera definitiva. El debat ha estat llarg i no hi ha hagut quòrum. Els diputats han marxat a les 10 hores del Parlament per acompanyar el president del Govern, Quim Torra, que aquest matí declara al TSJC.