JxCat considera que el president, Quim Torra, i el Govern amb la seva negativa a retirar els llaços grocs del palau de la Generalitat tot i el requeriment de la Junta Electoral Central, es limita a obeir les resolucions del Parlament que assenyalen que els llaços no són símbols partidistes.

"Aquest Parlament per majoria va aprovar que els llaços grocs no són un símbol partidista, sinó que ens recorda i ens referma en la defensa dels principis democràtics essencials. El que fa el Govern de Catalunya amb el president Torra al capdavant és ser obedient i respectar les decisions del Parlament", ha subratllat el diputat Francesc Dalmases des del faristol de la Cambra.

El ser interrogat sobre si l'alcaldessa Ada Colau havia desobeït aquesta decisió en despenjar el llaç, Dalmases ha insistit que "aquest parlament, i incloent-hi el partit de l'alcaldessa de Barcelona, va votar que els llaços grocs no eren símbols partidistes".

Dalmases ha comparegut al Parlament acompanyat de la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, la qual ha assegurat que la voluntat de JxCat no és bloquejar el Congrés a Madrid.

En aquest sentit, ha subratllat que JxCat anirà amb clau "absolutament catalana" al Congrés i serà el socialista Pedro Sánchez, que presumiblement aconseguirà més vots i haurà de buscar confluències per formar govern, qui haurà de decidir si s'inclina per cedir un govern de dretes o està disposat a escoltar Catalunya. "Anar a Madrid a dialogar no és anar a Madrid a bloquejar", ha subratllat.

Nogueras ha explicat que el PDeCAT té previst celebrar aquest dimecres el consell nacional extraordinari per tancar els noms que incorporarà a les llistes de JxCat.