La píndola de campanya de JxCat anava, aquest dijous, de cultura. Per això han preparat una compareixença de la candidata Laura Borràs, exconsellera de Cultura, amb la seva successora Mariàngela Vilallonga i el seu predecessor, l'extitular del ram Lluís Puig, en connexió des de Brussel·les. Poques hores abans de començar s'ha conegut la sentència del Tribunal Constitucional sobre la Llei d'Educació de Catalunya, que avala la immersió lingüística però que escapça alguns dels seus punts. 

Qui s'ha expressat amb més contundència és Lluís Puig, a part d'exconseller de Puigdemont, cap de llista del Senat per JxCat. "Constatem que hi ha una persecució ideològica de l'Estat que no té límits i no els importa el més mínim posar en perill la cohesió social, la protecció dels infants i l'èxit educatiu i professional dels joves", ha denunciat. Però no s'ha quedat aquí, "és perillós perseguir ideològicament". Puig ha fet un còctel entre la sentència del TC sobre la LEC i la prohibició de la Junta Electoral Central als mitjans de comunicació públics perquè facin servir els conceptes de presos polítics exiliats. La seva conclusió és que quan un Estat adopta aquestes actituds, "et falta mig metre per ser una dictadura al 100%". 

Malgrat tot, JxCat considera que la decisió del Tribunal Constitucional pot llegir-se també com un "fracàs per al PP", que va ser qui va presentar el recurs, l'any 2009. "Anaven contra 53 punts i el TC ens diu que no ho fem bé en 7", ha assenyalat Puig, que ha aprofitat per recordar que la LEC es va "aprovar, pactar i negociar fins i tot amb un partit del 155, el PSC". I ha rematat amb un lament, "qui t'ha vist i qui et veu, amic del PSC". 

Durant la seva intervenció, Borràs ha posat altres exemples d'aquesta "persecució ideològica" que denuncia JxCat. És el cas que tot i definir-se com a "Estat plurinacional", a Espanya "no permeten l'ús del català a les seves institucions, el Congrés i el Senat".