La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha reclamat aquest dissabte poder parlar directament amb el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, en la nova ronda de consultes per a la seva investidura, i l'ha instat a reprendre el diàleg iniciat en la cimera de Pedralbes al desembre del 2018.

En declaracions a RAC1, Borràs s'ha referit a les paraules d'ahir divendres de Sánchez, que va anunciar la seva intenció de "parlar amb el PNB, el Partit Regionalista de Cantàbria, les forces nacionalistes de Catalunya i lògicament amb Unides Podem", a final d'agost i principi de setembre, per buscar suports per a la seva investidura.

Davant la possibilitat que de la reunió amb les forces independentistes s'ocupi la vicesecretària general dels socialistes, Adriana Lastra, i no el mateix Sánchez, la portaveu de JxCat al Congrés s'ha mostrat contundent. "Nosaltres ja ens hem reunit amb Adriana Lastra", ha dit, en al·lusió als contactes que va mantenir la dirigent socialista amb els partits no majoritaris en l'anterior ronda per a la investidura.

"Si Pedro Sánchez vol parlar amb mi com a portaveu de JxCat, naturalment aniré", ha assenyalat Borràs, que ha volgut puntualitzar al president del Govern en funcions quan es va referir a que volia parlar també amb els partits "nacionalistes" de Catalunya.


"Nosaltres som independentistes catalans, representem el partit independentista majoritari al Parlament de Catalunya i som el grup parlamentari del president la Generalitat", ha precisat Borràs, que ha recalcat que JxCat no és aquí "per gesticular", sinó per parlar sobre el futur de Catalunya. Borràs ha advertit que "la inestabilitat del Govern espanyol pot continuar si no s'aborda de manera frontal el principal problema polític que té l'Estat".

Per això, ha exhortat Sánchez a "reprendre aquesta lògica de diàleg bilateral" que, segons ha dit, es va establir en la trobada entre representants de la Generalitat i del Govern central el passat 20 de desembre al Palau de Pedralbes de Barcelona.

Allà, el president català, Quim Torra, va lliurar a Sánchez un document de 21 punts que al·ludia a l'"exercici del dret a l'autodeterminació", amb una proposta d'una comissió internacional perquè "mediés" entre els governs de Catalunya i d'Espanya.