JxCat ha demanat la compareixença de la ministra de Defensa al Congrés perquè informi sobre les mesures que ha pres el govern espanyol després de les imatges d'un grup de soldats de l'Exèrcit fent la salutació nazi entonant una cançó feixista en una caserna de Madrid, publicades per 'La Marea'. JxCat vol que Margarita Robles informi en la comissió de Defensa sobre què ha fet l'executiu espanyol "per expulsar de les Forces Armades a aquells grupuscles feixistes i contraris als valors democràtics". D'altra banda, el grup de Laura Borràs també ha demanat informació amb preguntes escrites al Congrés i al Senat.

La diputada al Congrés Míriam Nogueras pregunta si el Ministeri ha localitzat a tots els militars que van participar en aquest acte, en una caserna de Paracuellos de Jarama (Madrid) on es va fer "apologia del franquisme" i s'interessa per si "han estat sancionats, apartats o expulsats de les Forces Armades". També si el govern espanyol es considera "ben representat" per uns soldats que en casernes fan "salutacions nazis". "Considerant la llarga llista d'antecedents existents, per quin motiu no es troba la democratització de les Forces Armades entre les prioritats del Ministeri?", qüestionen.

També volen saber si el govern espanyol pot informar del "nombre total de militars ultres que formen part de les diferents unitats de l'Exèrcit". Finalment, JxCat pregunta si "es dissoldran aquelles unitats en què es faci apologia del feixisme de manera ostentosa".

D'altra banda, el senador Josep Lluís Cleries ha registrat diverses preguntes en relació a aquest assumpte, i fa referència, també als xats d'exmilitars que parlaven d'afusellar 26 milions d'espanyols. Pregunta, concretament, si aquest tipus de manifestacions dins de l'Exèrcit "contribueixen a una bona imatge d'Espanya al món", si són "pròpies d'un estat democràtic", i si es pensen "depurar responsabilitats al respecte".

La Fiscalia investiga el xat

Finalment, la Fiscalia Provincial de Madrid ha decidit obrir diligències per a investigar els exmilitars que es pronunciaven en termes colpistes i enviaven cartes al rei Felip VI. Segons el comunicat difós aquest dijous, el ministeri públic considera que en el xat XIX de l’Exèrcit de l’Aire veu que s'hi “aboquen manifestacions totalment contràries a l'ordre constitucional fent al·lusions velades a un pronunciament militar”. Es produeix després que el Ministeri de Defensa ho posés en mans de la Fiscalia.

Com entre els investigats no hi ha la presència de persones aforades, la Fiscalia de la Comunitat de Madrid ha remès les actuacions a la Fiscalia Provincial de Madrid, que practicarà les diligències que consideri oportunes per a l’esclariment dels fets

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat