"Estem farts de queixar-nos, per això volem una República Catalana". Junts per Catalunya argumenta la necessitat d'independizar-se perquè hi ha massa qüestions que afecten els catalans que es gestionen malament des de Madrid. La pregunta és què fer mentre la República no arriba. I aquest dimecres, des de la candidatura han apuntat que cal "fer compatible aquest trajecte amb la resolució dels problemes quotidians de la gent". Ho ha verbalitzat el conseller de Territori, Damià Calvet, que ha afegit que "no és incompatible treballar per solucionar els problemes i per la independència". 

El conseller ha posat diversos exemples sobre els quals podria començar-se a treballar, un dels principals la reobertura del traspàs de Rodalies, que va acordar-se ara fa deu anys i que, segons Calvet, "va ser un traspàs fictici" perquè no es va acompanyar de les inversions necessàries perquè la Generalitat pugui "prestar un bon servei". I hi ha posat xifres. El compromís de fa una dècada era invertir 4.000 milions per a Rodalies i fins ara només han arribat el 14% dels diners promesos. 

La llista de greuges en infraestructures és inacabable: més de 4.000 milions pendents des de 2007 per compensar la manca d'inversions respecte el pes de Catalunya al PIB espanyol, el corredor mediterrani, que cap de les carreteres propietat de l'Estat no està desdoblada, l'Eurovinyeta o la T-Mobilitat. Sigui com sigui, a JxCat tenen clar que l'escenari ideal no és seguir dependent de Madrid i que "només des d'una República Catalana serem capaços d'afrontar una agenda modernitzadora en infraestructures". La clau, mentrestant, "serà que Catalunya sigui prou forta" per poder pressionar per aquesta relació bilateral. 

Nou avís a ERC: res de xecs en blanc per investir el menys dolent

JxCat insisteix que la condició per parlar d'investidura, pressupostos o el que sigui és que a la taula de negociació "s'hi pugui parlar de dret d'autodeterminació". En aquest sentit, el conseller Calvet ha avisat a ERC que "no es pot donar xecs en blanc a ningú i votar el menys dolent possible", en referència a Pedro Sánchez.

La número tres de la llista ha retret als socis de Govern que "això no va de dretes ni d'esquerres, sinó que va de país i aquí alguns prioritzen el partit". En qualsevol cas, Míriam Nogueras ha celebrat que la Junta Electoral hagi concedit a Junqueras permís per poder fer una roda de premsa per videoconferència. JxCat ha demanat que també pugui fer-ho el seu cap de llista Jordi Sànchez, així com la resta de candidats presos, Josep Rull i Jordi Turull.