A parer de Junts per Catalunya, no calia demanar cap informe als lletrats del Parlament per admetre a tràmit la reforma de la llei de Presidència, que ha de facilitar la investidura de Carles Puigdemont a distància. No obstant això, segons ha explicat la seva portaveu adjunta Gemma Geis, han evitat fer-ne un nou conflicte i han acceptat la proposta d’ERC.

“No hi ha cap dificultat ni formal ni legal perquè es demani un informe als lletrats”, ha afirmat. En aquest sentit, Geis ha assegurat que des de JxCat tenen “pressa” per investir Puigdemont, formar Govern i desfer-se de la intervenció de les institucions d’autogovern. La portaveu juntera també ha informat que el vicepresident del Parlament, Josep Costa, i el secretari primer, Eusebi Campdepadrós, van presentar la setmana passada al·legacions al TC en defensa de la “inviolabilitat” dels diputats de la cambra.

Segons han informat fonts parlamentàries, a petició d’ERC, la Mesa ha acordat sol·licitar aquest informe per a saber l’abast de les mesures cautelars del Tribunal Constitucional i també sobre com s'ha de procedir amb el tràmit per lectura única, després de la reforma del reglament de l'any passat. L’òrgan rector de la cambra prefereix esperar que arribi aquest document abans d’adoptar un acord sobre la seva tramitació. Han demanat tenir-lo "el més aviat possible”.

La reforma de la llei de Presidència, registrada per JxCat en solitari, busca que el candidat a la investidura pugui “autoritzar, per majoria absoluta, la celebració del debat d’investidura sense la presència o sense la intervenció” personal, sinó a través d’altres mitjans. També demana que tots els òrgans del Govern puguin “constituir-se, convocar, celebrar les seves sessions, adoptar acords i remetre actes tant de forma presencial com a distància”. El Govern espanyol ja ha avançat que ho recorrerà al Tribunal Constitucional.

El també diputat Lluís Font ha sortit a valorar la sentència del TC en relació a les anomenades beques Wert, felicitant-se per la decisió de l’alt tribunal, que considera que aquest cop “ha actuat amb lucidesa”. Ha defensat que el model d’escola catalana és una “història d’èxit” amb un gran consens al darrere.