Junts per Catalunya ha presentat una esmena al projecte pressupostari del 2023 en el qual reclama al govern espanyol que destini una partida de 10.000 milions d'euros a compensar les petites i mitjanes empreses per l'alça de la factura elèctrica. Concretament, el partit demana que l'executiu espanyol pagui a autònoms i pimes un 30% del cost energètic de la factura de gas i electricitat i amb un màxim de 750.000 euros per empresa. En un comunicat remès aquest dimecres, Junts cita un estudi de la patronal Pimec que "revela que la despesa en la factura elèctrica de les pimes s'ha triplicat des del passat mes de març" i defensa que la crisi derivada de la invasió d'Ucraïna afecta "molt especialment" les pimes, que han vist disparada la seva factura elèctrica en els últims mesos.

Incompetència del govern espanyol

La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, remarca que la situació de moltes pimes i autònoms és "molt greu" i "molts es plantegen tancar" arran l'escalada de preus de l'energia. En aquest sentit, Nogueras considera que l'executiu espanyol "ha demostrat incompetència i manca de previsió". "PSOE i Podem han d'acceptar aquesta esmena i el govern espanyol, pagar", diu.

A banda, Junts n'ha presentat al voltant de 350 esmenes parcials als pressupostos, entre les quals el partit destaca un fons d'ajuda econòmica de 6.000 milions per a un fons d'ajuda perquè els ajuntaments puguin afrontar també les factures elèctriques així com noves condicions per a les contractacions públiques o una partida extraordinària per sufragar el tractament del càncer de mama metastàtic. El projecte pressupostari del 2023 ha rebut 5.445 esmenes parcials, que seran debatudes en les pròximes setmanes i, aquelles que resultin aprovades, incorporades al text. 

Les pimes catalanes en "risc de viabilitat"

Pimec ja ha alertat que la meitat de les pimes de Catalunya es troben en risc de viabilitat per la pujada del preu de l'energia. Així ho constata un estudi elaborat per la patronal, que detalla que des del febrer les empreses que "veuen compromesa" la seva activitat per l'encariment dels costos ha passat del 16% al 25%, el que suposa que hi ha 480.000 llocs de treball en risc. "La situació actual comença a donar-nos problemes i cal prendre decisions", va advertir el president de Pimec, Antoni Cañete, fa només unes setmanes. Amb tot ha demanat una intervenció "urgent" del mercat energètic. L'estudi de la patronal també constata que un 30% d'empreses han reduït o aturat la producció durant els últims mesos derivat de l'increment del preu del gas. 

Segons una enquesta realitzada per Pimec a més de 600 empreses de Catalunya durant la primera quinzena de setembre, 8 de cada 10 petites i mitjanes empreses valoren la seva despesa energètica com a alta o excessiva. Així mateix, una quarta part declara que els costos de l'energia suposen un 15% de la facturació, el triple respecte del setembre de l'any passat, quan aquest percentatge era del 5,8%. Un 51,3% d'empreses ha repercutit l'encariment de l'energia en el preu del producte final i un 42,3% no ho ha pogut fer per les condicions del mercat. Pel que fa a la despesa en electricitat, la meitat de les companyies estima que l'encariment en tancar l'any 2022 serà de més del 50%.